latinica  ћирилица
10/10/2019 |  14:23 | Аутор: Б92

Тајфун пријети Формули 1

Челници Формуле 1 и власти Јапана одложили су за петак одлуку о одржавању квалификација за трку за Велику награду Јапана.
Формула 1 - Фото: Getty Images
Формула 1Фото: Getty Images

Разлози за забринутост су очекивани јаки ветрови и обилне кише због удара тајфуна Хагибис.

Очекује се да ће тајфун у суботу ударити јужну обалу оствара Хоншу, гдје се налази стаза Сузука, на којој се одржавају ауто мото такмичења.

- Улажу се сви напори да се на минимум сведу све измјене у распореду. Међутим, безбједност навијача, такмичара и свих на стази Сузука остају приоритет - наводи се у саопштењу Формуле 1, пренио је Би-Би-Си.

Челници Формуле 1 пажљиво прате дешавања, а Јапанска метеоролошка агенција навела је да ће тајфун Хагибис бити најјачи ове године. Због невремена већ су отказане двије утакмице на Светском првенству у рагбију. Очекује се да ће ветар достићи брзину од 160 километара на сат. Коначну одлуку о отказивању квалификација донеће градске власти, које имају обавезу да затворе стазу и саветују људе да остану у затвореном.

- Прилично је јасно да нећемо моћи да возимо ако тајфун удари овде - рекао је возач Ферарија Шарл Леклер.

До сада су квалификације у Јапану одложене у два наврата због тајфуна, 2004. и 2010. године. Оба пута одржане су у недјељу ујутро, уочи трке. Квалификације за трку у Јапану требало би да се одрже у суботу од 8 часова по средњеевропском времену, а трка је на програму у недјељу од 7.10.