latinica  ћирилица
14/10/2019 |  11:44 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

УКЦ: Изведена прва лапароскопска операција желучане киле

Љекари Клинике за општу и абдоминалну хирургију Универзитетског клиничког центра Републике Српске први пут су извели лапароскопску операцију хијаталне херније једњака /желучане киле/.
Универзитетски клинички центар Републике Српске - Фото: РТРС
Универзитетски клинички центар Републике СрпскеФото: РТРС

Овом врстом хирургије омогућен је много бржи опоравак пацијената који се врло брзо након оперативног захвата враћа свакодневним активностима, саопштено је из УКЦ-а.

- Овом процедуром наши љекари урадили су хијатопластику, односно ушивање и сужавање отвора на дијафрагми кроз који пролази једњак и фундопликацију која подразумијева прављење манжетне од желуца око једњака по Нисену, те се на тај начин спречава прелазак киселог желучаног садржаја у једњак - наведено је у саопштењу.

Из УКЦ-а наводе да ова врста хирургије представља златни стандард за пацијенте са хијаталним хернијама једњака, а препоручује се на основу медицинских индикација које поставља љекар - нарочито пацијентима који позитивно не реагују на прописану терапију.

Хијатус хернија, односно хернија хијатуса једњака или, како се у свакодневном говору назива желучана кила, настаје када желудац прође у грудни кош из стомака, кроз отвор на дијафрагми и као посљедица тога настају бројни симптоми који су најчешће условљени задржавањем и неконтролисаним враћањем желудачног садржаја у једњак.

- Хијатус хернија је у ствари анатомски дефект који ремети нормалну функцију завршног дијела једњака и почетног дијела желуца, односно нормалан транспорт хране и спречавање враћања желучаног садржаја у једњак. Када постоји желучана кила, киселина се несметано враћа у једњак и доводи до настанка симптома, горушице, мучнине, надимиња и повраћања - појаснили су из УКЦ-а.

Оперативни захват извели су хирург Горан Јањић, асистенти Небојша Тркуља и Душко Топић, анестезиолог Сања Јеличић, те инструментари Душка Шипка и Николина Ђуђић.