latinica  ћирилица
17/10/2019 |  10:50 ⇒ 13:43 | Аутор: dnevni avaz

УН позвао на затварање кампа за мигранте у Вучјаку; Пронађите алтернативно рјешење!

Уједињене нације изразиле су забринутост након пребацивања миграната и тражилаца азила на подручје Вучјака, апелујући на надлежне бх. институције да раде на проналаску алтернативног смјештаја.
Мигранти у Вучјаку - Фото: nezavisne novine
Мигранти у ВучјакуФото: nezavisne novine

У заједничкој изјави УН-а у БиХ подсјетили су да на локалитету Вучјака постоје велики безбједносни и здравствени ризици, а та локације није у складу с међународним хуманитарним стандардима због чега није адекватна за смјештање људи.

Ови недостаци су већ истакнути у заједничкој изјави тима УН-а 14. јуна која је дата након одлуке Градског вијећа Града Бихаћа да се дислоцирају мигранти, укључујући и тражитеље азила, који бораве ван прихватних центара на подручје Вучјака.

Минирано подручје

Специјални извјестилац УН-а за људска права миграната Фелипе Гонзалес Моралес истакао је да је овај локалитет апсолутно непримјерен и нехуман за смјештај људских бића, апелујући на бх. власти да раде на обустављању праксе присилног довођења миграната тамо те изналажењу алтернативне локације за смјештај.

Тим УН-а у БиХ подржао је овај извјештај специјалног извјестиоца УН-а и позивао власти да одмах затворе камп и обезбиједе хуманију локацију за смјештај миграната.

- Власти су упознате с чињеницом да је Вучјак лоциран у близини минираних подручја као и да постоји велика опасност од пожара и експлозија због могућег присуства метана у тлу. Није опскрбљен електричном енергијом, водом нити медицинском његом, те посједује веома мали број санитарних чворова - подсјећају из УН-а у БиХ.

Ванредна ситуација

Изјава градоначелника Бихаћа Шухрета Фазлића да ће Град Бихаћ и локални Црвени крст обуставити пружање помоћи мигрантима који су присилно премјештени на локалитет Вучјака је посебно забрињавајућа, с обзиром на то да је та помоћ била недовољна и прије него што је посљедња група миграната ту пребачена.

- Ако се ова одлука проведе, а пребацивање миграната буде настављено, расте и опасност од могуће ванредне ситуације на локалитету Вучјака - упозоравају из УН.

Стога УН позива власти у БиХ да појачају напоре и пронађу, што је прије могуће, сигуран алтернативни смјештај који ће бити у складу са законима и обавезама, хуманитарном праксом и начелима, а све то уз загарантовано поштивање права миграната, избјеглица и тражилаца азила.

Хуманитарни стандарди

Ово је такође, упозоравају, неопходно да би се смањио и притисак на локално становништво Унско-санског кантона због све већег броја миграната, тражилаца азила и избјеглица.

УН у БиХ и партнери спремни су да одмах активирају расположива средства да би пружили подршку властима у успостављању новог смјештаја у складу с хуманитарним стандардима и/или повећању капацитета већ постојећих мјеста за смјештај.

У саопштењу напомињу да је обезбјеђивање смјештаја мигрантима у што краћем временском року од кључног значаја, а то укључује моментално пребацивање миграната који се тренутно налазе на локацији Вучјак.