latinica  ћирилица
21/10/2019 |  09:08 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Хрватска не одустаје од одлагалишта на Трговској гори

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача сматра да Хрватска наставља активности у вези са одлагањем радиоактивног отпада на локацији Черкезовац, о чему свједочи за данас заказана сједница Општинског вијећа Двор на којој ће вијећници бити информисани о плановима за одлагање и складиштење радиоактивног отпада на Трговској гори.
Трговска гора - Фото: Агенције
Трговска гораФото: Агенције

Сједница је заказана на захтјев хрватског Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нукеларне електране из Кршког.

Дрљача је појаснио да вијећници на данашњој сједници неће бити у прилици да се изјашњавају јер је ријеч о информацији.

- Тежи се да се покаже да је процес транспарентан. Вјерујем да ће данас бити понуђени и бенефити општини Двор како би се што безболније прихватила одлука - рекао је Дрљача Срни.

Он каже да забрињава и чињеница да нема најава нових састанака државних комисија Хрватске и Словеније о теми заједничког одлагалишта на локацији Врбина у Словенији.

- То показује да Хрватска не намјерава да одустане од локације Трговска гора и да је ово само сљедећи корак - навео је Дрљача.

У Двору ће данас бити одржана сједница Општинског вијећа на којој ће представници Фонда за финансирање разградње и збрињавања радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива Нукеларне електране из Кршког представити Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива.

Националним програмом одређена је касарна Черкезовац у тој општини као преферентна локација за изградњу складишта ниско и средње радиоактивног отпада.

Према овом програму, предвиђену локацију треба потврдити истражним радовима, процјеном утицаја на животну средину и безбједносним студијама.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.