latinica  ћирилица
21/10/2019 |  09:37 ⇒ 10:23 | Аутор: РТРС

Наришкин: Москва поново један од водећих центара моћи

Директор Спољне обавјештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин истакао је да је Русија данас поново један од водећих центара моћи, те да је опет спремна да заштити своје савезнике, пријатеље и себе.
Сергеј Наришкин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев) -
Сергеј Наришкин (Фото: Sputnik/Сергей Гунеев)

- Данас нашу земљу одликују снажне вриједности на којима нам многи на Западу завиде, снажан војни потенцијал, тврда политичка воља и спремност на одлучно дјеловање на међународној сцени - рекао је Наришкин.

Он је у ауторском тексту за данашње "Вечерње новости" истакао да је историјска мисија Русије и њених сродних словенских држава да свим снагама сачувају Европу од коначног одвајања од хришћанске традиције и покушаја стварања "члудесног новог свијета" на земљи.

- Није важно да ли се он стварао на култу расне искључивости, цивилизацијске или тенхолошке супериорности, масовне потрошње, или, на примјер, тоталитарне доминације сајбер технологије - рекао је Наришкин.

Он је навео да догађаји из Другог свјетског рата представљају важан подсјетник за Русију и Србију не само због заједничке историјске судбине два народа, славне побједе и великих губитака, него је управо на овој крвавој страници свјетске историје написана и суштина ове историјске мисије Русије и других словенских држава.

Подсјетивши на допринос и страдање руског и српског народа у Другом свјетском рату, Наришкин је оцијенио да је главни удар Трећег рајха /нацистичке Њемачке/ био усмјерен на словенске народе Европе, изложене планираном геноциду, како би се ослободио "животни простор" за "расу господара".

- Управо је главни терет борбе против фашистичке агресије пао на словенске државе - навео је Наришкин, напомињући да су тадашњи СССР и Србија, која је била тада дио Краљевине Југославије, процентуално изгубиле највећи дио становништва.

Напоменивши да је прошло 20 година од НАТО бомбардовања бивше Југославије 1999. године, противно међународном праву, Наришкин је рекао да се очекивања америчких политичких стратега нису обистинила и да за Вашингтон није било успјешно формирање униполарног свијета на олупинама других држава.

Према његовим ријечима, крај 20. вијека, који се за Русију и Србију претворио у геополитичку трагедију, јасан је примјер високе цијене која се мора платити за прекрајање граница и "преобликовање" неких елемената свјетског поретка.

- Деведесетих година Руси и Срби су готово истовремено преживјели крах својих држава, праћен економским разарањем и крвавим етничким сукобима - истакао је он.

Наришкин је додао да је нарочито тешко било бившој Југославији, гдје су под окриљем УН, земље НАТО-а прво покренуле грађански рат, а затим извршиле директну војну агресију на Србе, супротно међународном праву.

- На улицама Београда и данас се могу видјети ожиљци операције присилне трансплантације демократије - уништени вртићи, болнице, стамбене зграде - рекао је он, наводећи да је у бомбардовању САД и његових савезника, уз употребу забрањених касетних бомби и осиромашеног уранијума, погинуло око 2.000 цивила, укључујући и дјецу, док су многи срби нестали.