latinica  ћирилица
21/10/2019 |  14:45 | Аутор: СРНА

Завршен пројекат смањења поплавног ризика вриједан 1.260.000 КМ

У Агро-индустријској зони Нова Топола код Градишке данас је обиљежен завршетак изградње система за прикупљање оборинских вода у који је уложено 1.260.000 КМ.
Градишка: Представљен пројекат смањења поплавног ризика - Фото: СРНА
Градишка: Представљен пројекат смањења поплавног ризикаФото: СРНА

Пројекат Развојног програма УН /УНДП/ "Смањење поплавног ризика у сливу ријеке Врбас" финансиран је 60 одсто средствима Глобалног фонда за животну средину и 40 одсто из буџета Градишке, а реализован у сарадњи са Министарством просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске.

Ресорни министар Сребренка Голић рекла је да је Министарство, у сарадњи са УНДП-ом, од 2015. године обезбиједило 5.000.000 долара за реализацију пројекта смањења ризика од поплава у 14 локалних заједница у сливу ријеке Врбас.

Она је истакла да је више од 60 одсто средстава утрошено у инфрастуктурне радове, додајући да је циљ пројекта у Агро-индустријској зони у Новој Тополи био да се изградњом главног канализационог колектора и секундарне мреже, путем двије црпне станице, оборинска вода одведе до реципијента и тако смањи ризик од поплава.

- Ово није пројекат који смо обезбиједили само за локалне заједнице у Републици Српској, јер су се пријавиле и општине из Федерације БиХ, као што су Јајце, Доњи Вакуф и Бугојно - навела је Голићева.

Она је додала да се пројекат завршава наредне године и да је допринио да слив Врбаса буде један од најуређенијих, у смислу раног упозоравања на поплавне ризике.

Голићева је подсјетила да је у протеклих 10 године у 14 локалних заједница у сливу Врбаса причињена штета од поплава већа од 160.000.000 КМ, од којих је 130.000.000 КМ штета настала у поплавама 2014. године.

Она је рекла да су у ранијим пројектима инсталисане падавинске станице, оспособљени хидрометеоролошки заводи, опремљене цивилне заштите Републике Српске и Федерације БиХ.

Голићева је најавила да ће веома брзо на подручју цијеле БиХ бити започета реализација пројеката везаних за енергетску ефикасност, у које ће укупно бити утрошено 17.000.000 КМ.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да су у Агро-индустријској зони у Новој Тополи у току велики инфрастуктурни радови чији је циљ да, осим постојећих 10 компанија, у ову зону дођу и други домаћи и страни инвеститори.

Аџић је истакао да је завршетак пројекта вома заначајан за ову зону, те захвалио Влади Републике Српске и Голићевој која је помогла да се добију акедкватне дозволе за реализацију овог пројекта, те резидентном представнику УНДП-а Стелијани Недери, с обзиром на то да је УНДП обезбиједио грант средства.

Он је навео да је у периоду јаких киша подручје Агро-индустријске зоне Нова Топола постајало једно мало језеро, те да није било могуће даље развијати зону без изградње система одводње оборинских вода.

- Ради се о изградњи 1.400 метара оборинске канализације, гдје су створени предуслови за прикупљање атмосферских падавина, а обезбијеђено је додатних 800.000 КМ за изградњу двије црпне станице како би оборинска вода била усмјерена у канал Осорина-Борна-Љевчаница који и служи као заштита од поплава на овом подручју и одводи воду у Врбас - навео је Аџић.

Он је додао да ове двије црпне станице имају капацитет одводње оборинских вода са подручја цијелог насељеног мјеста Нова Топола.

Аџић каже да постоји интересовање великих компанија да граде своје погоне у Новој Тополи, али да је стратешки интерес Градишке да у ову зону доведе компанију која би се бавила откупом и прерадом пољопривредних производа са подручја Лијевче поља и Поткозарја, јер би то био додатни развојни подстицај за 3.000 пољопривредних газдинстава на подручју Градишке.

Резидентни представник УНДП-а у БиХ Стелијана Недера рекла је да је циљ пројекта који је релизован у Новој Тополи прилагођавање климатским промјенама, те изразила задовољство јер су у сарадњи са партнерима овај пројекат рализовали на 21 локацији у сливу Врбаса.

- За те пројекте УНДП је издвојио више од 3.000.000 КМ, а локалне заједнице су обезбиједиле суфинансирање додатних 34 одсто средстава - појаснила је Недера.

Она је додала да је овим пројектом смањен ризик од поплава за 50.000 становника и 190 привредника у сливу Врбаса.

- Да овај пројекат доприноси смањењу ризика од поплава доказано је у поплавама током маја ове године, када није било веће штете у локалним заједница овог ријечног слива - нагласила је Недера.

Она је навела да је у оквиру пројекта развијена платформа за прогнозирање и упозоравање, те израђена мапа опасности и ризика од поплава коју је данас уручила Голићевој.

Недера је додала да је урађен и план управљања поплавним ризиком, што све доприноси да је сада слив Врбаса најуређенији у БиХ и у рангу са ријечним сливовима у ЕУ.