latinica  ћирилица
21/10/2019 |  19:13 | Аутор: СРНА

У Хаг позван Азем Суља

Бивши командант терористичке ОВК Азем Суља добио је позив за саслушање у Специјалном тужилаштву Суда у Хагу пред којим ће бити суђено припадницима ОВК за злочине почињене над Србима и неалбанцима од почетка 1998. до краја 2000. године.

Адвокат Бесник Бериша рекао је новинарима у Приштини да не зна у ком својству је Суља позван да се изјасни пред тужиоцима, као ни датум, јер тек треба да успостави контакт са специјалном комором суда у Хагу.

Суља је некадашњи посланик у Скупштини самопроглашеног Косова и ујак предсједника самозваног Косова Хашима Тачија.

Азем Суља привођен је 2016. године због сумње да је предводио групу која је незаконито присвојила земљиште српских породица са Космета, у вриједности од 30 милиона евра.

Косовско тужилаштво га је теретило да је био лидер групе од 40 лица, међу којима је било и Срба, а која је била активна од 2006. године и присвајала земљиште Срба, фалсификовањем званичних докумената и давањем мита јавним службеницима.

Суља је 2016. године у Основном суду у Приштини у једном предмету оптужен заједно са још 22 лица за извршење 46 кривичних дјела, укључујући организовани криминал, корупцију, прање новца и тешку превару, док је у другом предмету заједно са 17 лица, међу којим и група Срба оптужен за доношење противзаконитих судских пресуда, злоупотребу службеног положаја, потврђивање фалсификованих садржаја и утају пореза.

У оптужници је наведено да је ријеч о добро организованој криминалној групи, са дугогодишњом хијерархијом, која је украла друштвену имовину.

Њиховом активношћу је оштећен буџет Косова и породице Срба чије је власништво над имовином злоупотријебила та организована криминална група, посебно Срби власници имовине у рејону села Чаглавица, Преоце, Лапље село и српских села у липљанској општини.