latinica  ћирилица
23/10/2019 |  12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска дала руском тајкуну у закуп вилу која припада БиХ

Вилу Аурору у Трстеном, резиденцијални објект, који по Споразуму о сукцесији имовине бивше СФРЈ припада БиХ, Хрватска је дала у закуп руском магнату Михаилу Шелкову.
Вила Аурора (фото:dulist.hr) -
Вила Аурора (фото:dulist.hr)

Шелков је руски предузетник и познат је по производњи титана и технологијама које се користе у авионима Боинга и Ербуса. Хрватска је прошле године усвојила Закон о управљању државном имовином, према којем се у закуп могу дати и некретнине на којима је до сада постојала забрана располагања и то на 30 година под концесију. Упркос протестној ноти Предсједништва БиХ, спорни процеси у Хрватској су настављени.

Пројект у Трстеном се спроводи у сарадњи с Конзерваторским одјељењем Министарства културе у Дубровнику и Управом за заштиту културне баштине, а након обнове комплекс ће се искористити за туристичке намене, како је и било договорено с Министарством државне имовине које је ово здање понудило у вишегодишњи закуп.

Атрактивна вила, на коју је око своевремено бацио и амерички глумац Џон Малкович, иде у руке руског милијардера. Исти бизнисмен у најам добија и огромно одмаралиште на острву код Дубровника.

За некадашње елитно љетовалиште Министарство државне имовине и Ренесанса из Дубровника потписали су уговор о закупу некретнина на рок од 30 година. На јавном конкурсу који је расписан крајем јуна Ренесанса је дала највећу понуду за споменуте некретнине, а сада их, у року од три године, треба оспособити за угоститељско-туристичке дјелатности.