latinica  ћирилица
24/10/2019 |  13:44 ⇒ 13:50 | Аутор: СРНА

Одобрен план управљања ризицима од поплава

Први план управљања ризицима од поплава у сливу ријеке Саве одобрен је на данашњем састанку земаља Оквирног споразума о сливу ријеке Саве, одржаном у Сарајеву, а у будућности ће бити потписан меморандум о успостављању система за прогнозирање и рано упозоравање на поплаве.
Сарајево - састанак земаља Оквирног споразума о сливу ријеке Саве - Фото: СРНА
Сарајево - састанак земаља Оквирног споразума о сливу ријеке СавеФото: СРНА

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић у обраћању новинарима указао је на пресудну улогу регионалне сарадње када је ријеч о одрживом управљању сливом ријеке Саве.

Подсјећајући на катастрофалне поплаве које су 2014. године погодиле земље у сливу ове ријеке, Шаровић је рекао да одрживо управљање обухвата и превенцију природних непогода, али и кориштење благодати ријеке за пољопривреду, туризам, те пловидбу.

Говорећи о наредним корацима, Шаровић је посебно издвојио план управљања ризицима у оквиру слива ријеке Саве и успостављање система за прогнозирање и рано упозоравање на природне непогоде, односно поплаве.

- Ово је један од кључних искорака, али ово тијело се не зауставља на овим активностима. Слиједи, прије свега, деминирање десне обале Саве, што је предуслов за потпуно успостављање пловности ријеке - рекао је Шаровић.

Шеф делегације Хрватске Елизабета Кос истакла је да ће план управљања ризицима од поплава у сливу ријеке Саве бити од велике помоћи земљама у сливу ове ријеке, као и меморандум о сагласности о редовном одржавању и функционисању система прогнозирања и раног упозоравања од опасности од поплава.

- Велике поплаве 2014. године у сливу Саве за све земље чланице Савске комисије биле су поука да треба радити на систему прогнозирања и раног упозоравања од поплава - рекла је Косова и додала да Хрватска ради на пројекту у вези са функционисањем пловног пута Саве, поготово на дионици Јаруге - Нови Град.

Шеф делегације Србије Жељко Радошевић увјерен је да ће од плана управљања ризицима и система ране најаве земље у сливу Саве у будућности имати користи, али да је потребно учинити додатне напоре.

- Србија ће пуним капацитетом подржавати активности Савске комисије - поручио је Радошевић.

Данашњем састанку присуствовали су представници свих страна Оквирног споразума о сливу ријеке Саве - БиХ, Хрватске, Србије и Словеније, као и Црне Горе, те као гости представници партнерских организација, посматрача и осталих институција.