latinica  ћирилица
08/11/2019 |  17:05 | Аутор: Б92

Потоп у Британији

Након што је за мање од 24 сата пала мјесечна количина падавина, сјевер Енглеске се суочава са незапамћеним поплавама.

Издато је више од 100 упозорења због поплава, а становницима у дијеловима сјеверне Енглеске савјетовано је да се евакуишу из својих домова.

На десетине људи биле су заробљене у једном шопинг центру у граду Шефилд преко ноћи, а око 100 особа спасили су ватрогасци у гуменим чамцима из другог тржног центра у близини.

Највећа је забринутост за куће у пет области око ријеке Дон у близини града Донкастера, гдје су власти навеле да је упорна киша изазвала јаке поплаве, јер је водостај достигао рекордне висине и представља опасност по живот.

- Становницима ових области препоручује се да се одмах евакуишу - саопштено је из управе Донкастера, уз савјет људима да потраже уточиште код породице и пријатеља. Наведено је и да су успостављени прихватни центри.

Иако је већина озбиљних поплава захватила централну и сјеверну Енглеску, било је више од 100 других упозорења широм земље гдје је Агенција за животну средину упозоравала да су поплаве такође могуће.

Обилна киша пореметила је и жељезнички транспорт у мјестима око Шефилда и другим погођеним подручјима, док су многи путеви такође затворени.

- Страшно је видјети ужасне поплаве широм сјевера Енглеске - изјавио је на Твитеру премијер Борис Џонсон и захвалио службама и волонтерима који помажу угроженим породицама.