latinica  ћирилица
11/11/2019 |  10:22 | Аутор: СРНА

Одаловић: Србија имала значајну улогу за примирје у Првом свјетском рату

Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић истакао је да је Србија једна од земаља која је имала значајну улогу у Првом свјетском рату и постизању примирја, те да је због тога, као и великих жртава, заслужила да буде посебно истицана.

Он је навео да Србију само у контексту Сарајевског атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда на Видовдан /28. јуна/ 1914. године најчешће помињу они који неће да виде стварност.

- Србија је једна од земаља која је са својим жртвама и свим што је дала у Првом свјетском рату, заслужила да буде посебно истицана. О томе најбоље говоре сви наши савезници који су учествовали са нама у одбрани. Наш је допринос што је то примирје потписано - рекао је Одаловић за РТС.

Он је истакао да се Сарајевски атентат покушава искривити и искористити за стварање друге слике о Србији, што је феномен који треба историчари да истраже.

- Србија мора да има своје мјесто које заслужује и ко год то не види, има лоше мотиве. Чињенице сви знамо, али неко неће да их види, јер му не одговарају - рекао је Одаловић.

Он каже да још има оних који покушавају да лошу медијску слику о Србији из деведесетих година прошлог вијека наставе да користе, јер им је у интересу да што дуже задрже то стање. Одаловић напомиње да је многим преварама и медијским манипулацијама раније стварана искривљена слика, што је за посљедицу имало и НАТО агресију на Србију.

Одаловић је упозорио да се у неким школама у земљама региона десетинама година Србија лоше представља, што мора бити промијењено.

- Ми мијењамо ту слику, и кроз спољну политику и кроз рад Владе и предсједника Србије. Да није тако не би нас све више подржавали око Косова и повлачили признања, не би долазиле стране инвестиције да ово није простор који је стабилан и који се цијени. Све те ствари демантују оне који о Србији покушавају да причају лоше - рекао је Одаловић.

Одаловић је навео да ће се Србија наћи на мјестима гдје год се обиљежава Дан примирја, што говори да су се ствари промијениле и да њене званичнике више неће стављати у неки "пети ред", као што се десило прошле године у Француској на истом догађају.

Говорећи о "малом шенгену" Србије, Албаније и Сјеверне Македоније, Одаловић је рекао да ће договор у Охриду омогућити уређивање унутрашњег простора и олакшати кретање људи и проток робе и капитала.

Он је рекао да самопроглашено Косово није држава и да тога у Приштини морају да буду свјесни.

- Ако се у некој каснијој фази буде разговарало, са њима ће се сигурно посебним аранжанима уређивати односи - каже Одаловић, наводећи да је важно да се дијалог Београда и Приштине настави што прије.

- Важно је да се кроз неки бриселски споразум два, кад се заврши имплементација првог, постигну договори који ће релаксирати и питања која се препознају као потенцијални проблеми због статуса Космета и да се они рјеше између Приштине и Београда - сматра Одаловић.

Он каже да Европска комисија треба да обезбиједи стварни капацитет и омогући да договорено буде и спорведено.