latinica  ћирилица
20/11/2019 |  19:59 ⇒ 20:19 | Аутор: СРНА

Меркелова о оптужбама да Хрватска малтретира мигранте

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас у Загребу, коментаришући оптужбе на Хрватску за непоштивање људских права због поступања према мигрантима на граници са БиХ, да то изгледа другачије из перспективе земље која штити спољне границе ЕУ.

- ЕУ живи од тога да има различите перспективе. Из перспективе земље која мора да штити спољне границе то изгледа другачије него из перспективе једне земље која је у средини европског простора - рекла је Меркелова на заједничкој конференцији за новинаре са хрватским премијером Андрејем Пленковићем.

Она је нагласила да је Хрватска учинила много да би створила предуслове за приступ шенгенском процесу и да је Комисија то позитивно оцијенила.

- Подржавамо настојање хрватске Владе у вези састанка с Албанијом и Сјеверном Македонијом. Жао ми је што приступне преговоре с њима нисмо отворили током прошлог Вијећа - рекла је Меркелова.

Меркелова је нагласила да Њемачка са Хрватском има добре односе, те оцијенила да је могуће додатно ојачати привредну сарадњу, преноси ХРТ.

Према њеним ријечима, у Њемачкој живи 395.000 Хрвата.

Пленковић је, на конференцији за новинаре након састанка са Меркеловом, истакао да је Њемачка главни спољнотрговински партнер Хрватске, да је на састанку било ријечи о кључним европским темама важним за обје земље, с обзиром да ће Загреб предсједава ЕУ у првих шест мјесеци 2020, а Берлин у другој половини године.

Састанак са Меркеловом један је у низу билатералних сусрета хрватског премијера, који је домаћин конгреса Европске народне партије који се данас и сутра одржава у загребачкој "Арени".

Пленковић се данас састао и са новоизабраним предсједником Европске комисије Урсулом вон дер Лејен.