latinica  ћирилица
21/11/2019 |  08:50 ⇒ 12:19 | Аутор: СРНА

Да је СНСД хтио чланство у НАТО, ушао би у Савјет министара још прошле године

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у интервјуу Срни да је Програм реформи БиХ документ који се односи на сарадњу са НАТО савезом и да то никад није било спорно.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

Цвијановићева је истакла да се о стварима попут чланства и осталим крупним питањима не може одлучивати мимо воље свих, и то је јасно.

- Коментари које слушамо ових дана су бесмислени - док у Федерацији БиХ оптужују Бакира Изетбеговића да је капитулирао пред Милорадом Додиком, у Републици Српској опозиција говори да је Милорад Додик прихватио НАТО пут и то говоре они који су и посљедњих година, иако говоре да ће Република Српска у том погледу пратити Србију, усвајали документе у којима је НАТО пут дефинисан као стратешко опредјељење БиХ - нагласила је предсједница Републике.

На питање да ли је Програм реформи, који је Предсједништво БиХ усвојило прије два дана, Годишњи национални програм и да ли је тај документ потписан само да би се формирао нови Савјет министара, Цвијановићева је одговорила да је Програм реформи Годишњи национални програм и да је ријеч о пуком формирању власти, онда би га СНСД потписао прије годину дана и још тада ушао у Савјет министара.

- Зашто бисмо губили годину дана и били изван власти ако нам је само до власти? Или, хајде да поставимо питање на други начин. Зашто би изборни губитници сједили у Савјету министара годину дана након изгубљених избора ако им није до власти? Има ли нешто што су учинили у тих годину дана, а што је прихваћено као озбиљно или кредибилно било на унутрашњем или на спољном плану? Ништа. Да ли их је неко схватио озбиљно? Нико. Чему служи таква власт? Ничему. Па, о чему онда причамо - рекла је предсједница Српске.

Говорећи о измјенама Пословника Представничког дома које су иницирали СДС и ПДП упркос закључку Народне скупштине Републике Српске, Цвијановићева је подсјетила да није први пут да су представници те двије партије исказали непоштовање према институцијама Републике Српске или да су били изван договора о важним питањима.

- Али, овдје је проблем што су се одлучили да у договору са партијама из ФБиХ промијене правила, која смо некада одбранили и од високох представника, умањујући тиме капацитет Републике Српске на заједничком нивоу БиХ. То је за осуду и сигурно носи са собом огромну политичку одговорност ПДП-а и СДС-а - истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да се од те одговорности не може побјећи без озбира да ли су то урадили при свијести и добровољно или је неко злоупотријебио и преварио њих да би они преварили Републику Српску.

На питање шта очекује од новог Савјета министара на челу са предсједавајућим Зораном Тегелтијом, Цвијановићева је рекла да, прије свега, очекује да сарађују са ентитетским владама на реализацији економско-социјалног програма којег су оне потписале, те да оживе механизам координације и да се кроз њега почне радити на мјерама домаћих институција на свим нивоима власти по основу Мишљења ЕУ.

Она је навела да очекује и да се путем сарадње ентитита и Савјета министара крене у нови круг разговора са међународним финансијским организацијама с циљем прављења одређених аранжмана за реализацију важних инфраструктурних и осталих пројеката.

На констатацију да се у свакој нормалној држави у ово доба године припремају и усвајају буџети и праве планови за наредну годину, а чиме се сад бави ниво БиХ, Цвијановићева је одговорила да је Република Српска управо у тој фази и да се припремају и усвајају документи на основу којих ће институције функционисати и извршавати своје обавезе према грађанима.