latinica  ћирилица
21/11/2019 |  15:35 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Београд реизабран у Извршни савјет Унеска (ФОТО)

Србија је реизабрана у чланство Извршног савјета Унеска, у којем ће бити у наредне четири године, до 2023.
(Фото Танјуг/Унеско) -
(Фото Танјуг/Унеско)

Србија је реизабрана током јучерашњег 40. засједања Генералне конференције Унеска у Паризу, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

- Својим активним приступом и конструктивним дјеловањем Србија је као досадашњи члан Извршног савјета значајно допринијела укупном раду Унеска - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да ће Србија наставити да, залагањем за основне принципе и вриједности Унеска, као и за стратешке и програмске приоритете и у блиској координацији са осталим државама чланицама, подржава што успјешнију реализацију мандата Унеска у кључним областима образовања, културе, науке и комуникација и информација.

Србија има бројна добра и елементе која су регистрована у оквиру Унеска, па се тако на Листи свјетске баштине културног и природног насљеђа налазе Стари Рас и Сопоћани, манастир Студеница, Гамзиград-Ромулијана и "Средњовјековни надгробни споменици стећци", који су уписани заједно са БиХ, Црном Гором и Хрватском 2016. године.

У саопштењу се наглашава да су средњовјековни српски споменици на Косову и Метохији - Дечани, Пећка патријаршија, манастир Грачаница и Црква Богородице Љевишке од 2006. године на Унесковој Листи споменика у опасности.

На Листи нематеријалног насљеђа су слава, коло и пјевање уз гусле, док су у регистар Памћење свијета, посвећеном заштити документарне баштине, уписани Архив Николе Тесле, Мирослављево јеванђеље и Телеграм - ултиматум Аустроугарске Србији о објави Првог свјетског рата.

На Листу резервата биосфере уписани су резерват биосфере "Голија-Студеница" и "Бачко Подунавље".

Осим тога, Србија је поднијела номинацију гео-парка Ђердап за упис у регистар Унескових глобалних гео-паркова, док је Врање ове године изабрано на Унескову листу креативних градова у области музике.