latinica  ћирилица
21/11/2019 |  16:31 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Додик поручио: Понашање Русије охрабрујуће за Србе (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик борави у Санкт Петербургу, гдје се обратио учесницима Седмог међународног конгреса "Санкт Петербург и словенски свијет". У интервјуу за руски ТАС, Додик је изјавио да Република Српска не жели да се придружи НАТО-у и поновио да њена политика остаје политика неутралности, иако због тога трпи велике притиске.

Уочи почетка Седмог међународног конгреса "Санкт Петербург и словенски свијет", на којем учествују званичници словенских земаља, Додик је за Срну изјавио да Санкт Петербург има жељу да развија политичке, привредне и културне односе с градовима у Републици Српској и БиХ. У интервјуу за новинску агенцију ТАС, Додик је говорио о политичкој ситуацији у БиХ и региону, истакавши да је Русија посљедњи међународни играч на Балкану који поштује и брани међународно право.

- Русија је једини међународни играч у нашем региону који се држи међународног права и који остаје непристрасан. Опште је увјерење да Русија фаворизује Србе, али Русија је такође сугерисала пројекте Хрватима и Бошњацима, али они су одбили пошто се нису усудили да пристану на такву сарадњу, због става Запада - нагласио је Додик.

Додик је поручио да је такво понашање Русије охрабрујуће за Србе, јер то значи да "није све под контролом кључних западних играча, који ће, каже, окренути све правне норме како њима одговара". Поновио је да уједињење свих Срба у једну земљу треба да буде национална идеја српског народа и истакао да Српска и даље задржава право на референдум.

Додик на конгресу "Санкт Петербург и славенски свијет" (Фото: СРНА)

- Никада нећу престати да говорим да Република Српска и српски народ имају право на референдум о свом статусу. Међутим, ми нисмо својеглави да урадимо нешто што може да нам нанесе више штете него користи. Одлучно ћемо се борити за свој статус политичким средствима - изјавио је Додик.

Говорећи о енергетској сарадњи с Русијом, српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да Република Српска има "више енергетског самопоуздања", због градње гасовода "Турски ток".

- Имамо одређене уговоре потписане са Гаспромом, а спремни смо да сачекамо потпис Бугарске. Нажалост, Бугарска је већ једном одбацила "Јужни ток", чиме је овај пројекат заустављен на 10 до 15 година. Али, градња гасовода за транспортовање руског гаса, који је јефтинији и гарантује нашу енергетску безбједност, не може бити заустављена - рекао је Додик.

Додик на конгресу "Санкт Петербург и словенски свијет" (Фото: СРНА)

Додик је посјетио и Инжењерско-техничку школу 777 и Академију талената у Санкт Петербургу, а присуствовао је и потписивању Споразума о сарадњи државног шумарско-техничког универзитета "Киров" и Универзитета у Бањалуци. У име Универзитета из Санкт Петербурга споразум је потписао ректор, доктор техничких наука Јуриј Иванович Бељењкиј, а у име Бањалучког универзитета ректор, Радослав Гајанин.

Потписивање Уговора о сарадњи (Фото: СРНА)