latinica  ћирилица
22/11/2019 |  10:22 ⇒ 10:24 | Аутор: СРНА

До краја године Турска испоручује држављане БиХ из Сирије?

Турска, која је прије мјесец дана заузела курдске положаје у Сирији, могла би већ до краја године депортовати држављане БиХ и њихове породице који се налазе у заробљеништву у тој земљи, а доводе се у везу са припадницима терористичке организације Исламска држава, пише сарајевски Дневни аваз.
Сирија - Фото: РТРС
СиријаФото: РТРС

Према писању Аваза, у Сирији се налази више од 350 држављана БиХ, међу којима су стотине жена и дјеце и сви су они у избјегличким камповима на сјеверу земље.

Турска је до сада изручила стотине држављана Њемачке, Шведске, САД и других земаља.

Девет држављана БиХ који су на Интерполовим потјерницама и једна трогодишња дјевојчица требало је да крајем октобра стигну у БиХ, али је депортација одгођена због напада Турске.

Извори овог листа тврде да Турска сада жели у пакету да депортује држављане БиХ, и то махом жене и дјецу, који су годинама у курдским камповима, док су припадници Исламске државе били у заробљеништву америчких војних снага, али су им предати.

У групи држављана који би требало да стигну у БиХ је и Амина Кечо, супруга припадника Исламске државе Ибре Ћуфуровића, са двоје малољетне дјеце.

Аваз сазнаје да би Ћуфуровић, којем се суди за придруживање терористичкој организацији Исламска држава, идуће седмице могао признати кривицу у Суду БиХ.