latinica  ћирилица
22/11/2019 |  20:28 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Бањалука: Отворена изложба о страдању југа Србије у Великом рату (ФОТО)

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић вечерас је у Банском двору отворио изложбу под називом "Слике из живота под окупацијом, живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату" коју је приредио Историјски архив "31. јануар" из Врања.
Игор Радојичић - Фото: СРНА
Игор РадојичићФото: СРНА

Радојичић је у обраћању поручио да ће Бањалука наставити да баштини антифаштичку традицију, те да је ова изложба свједочење о тешком страдању српског цивилног становништва у Србији у током Првог свјетског рата.

Говорећи о овој изложби архивских докумената, он је најавио да Бањалука планира подизање споменика жртвама "Велеиздајничког процеса".

Бранка Јаначковић из Историјског архива "31. јануар" из Врања рекла је новинарима да изложба приказује страдање Срба у Врању и околини током бугарске окупације у периоду Великог рата.

Изложба "Слике из живота под окупацијом, живот и страдање становништва југа Србије у Великом рату"

- Изложба садржи 31 пано, а на 28 су представљени документи и фотографије, док остали садрже објашњења о изложби - рекла је Јаначковићева.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић је рекао да сарадња између Архива Републике Српске и Историјског архива "31. јануар" из Врања указује на још једну могућност културног повезивања и сарадње Србије и Српске, односно српског народа са обје стране Дрине.

Он је нагласио да је изложба отворена у оквиру обиљежавања Дана ослобођења Бањалуке и уласка српске војске у тај град у Првом свјетском рату, те да је тим поводом данас одржан и свечани дефиле улицама града под називом "Марш слободе српске војске".

- Изложба нас подсјећа на велике жртве српског народа током окупације у Првом свјетском рату. О великим и славним биткама српске војске у том периоду доста се писало и говорило и ти војници не смију бити заборављени. Међутим, некако са стране није се говорило о онима који су остали на својим огњиштима и нису се повукли преко Албаније. Они су живјели у страху од окупатора, изложени терору, пљачки и великим страдањима - рекао је Стојнић.

Он је навео да је ова изложба прилика да се грађани Бањалуке упознају са историјским чињеницама и догађајима из времена Великог рата, али и страдањем Срба под бугарском окупацијом.

- Аутори изложбе настојали су да нам што потпуније и вјеродостојније приближе вријеме страдања и патње српског становништва током Великог рата на југу Србије. Пред нама је подсјетник на велике жртве цивилног становништва и залог нама да се не забораве злочини окупатора - поручио је Стојнић.

Отварању изложбе присуствовали су бројне личности из јавног, културног и друштвеног живота Републике Српске и Бањалуке.