latinica  ћирилица
27/11/2019 |  12:41 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Вишковић: Добровољни пензијски фондови могу бити инвестициони

Премијер Републике Српске Радован Вишковић позвао је послодавце из приватног сектора да искористе Приједлог закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак и уплаћују средства за своје раднике у Европски добровољни пензијски фонд, те да га тиме јачају јер може бити важан извор инвестиција и развоја.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Уплаћивањем новца за своје раднике у Европски добровољни пензијски фонд, они могу да запосленима повећају приходе и тиме смање њихов одлазак са ових простора - рекао је Вишковић током скупштинске расправе о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о порезу на доходак, чији је циљ да се подстакне развој тржишта добровољног пензијског осигурања као посебног облика дугорочне намјенске штедње.

Вишковић је додао да је циљ јачања овог добровољног пензијског фонда да се помогне и привреди путем инвестиција које би могао реализовати поменути фонд.

- Такви фондови данас су већи инвеститори него банке. Циљ је да се новац тог фонда кроз инвестиције мултипликује и да од тог сви имају корист. Понављам, желимо да овим законским рјешењем ојачамо повјерење приватног сектора у тај фонд - рекао је Вишковић.

Он је навео да иза поменутог фонда стоји Пензијски резервни фонд Републике Српске који је оправдао своје постојање, као и озбиљне европске институције попут Европске банке за обнову и развој и неких словеначких корпорација.

- Ово је једини добровољни фонд, али желимо да на овај начин, односно уплатама у фонд за раднике у јавном сектору, осталима дамо примјер - поновио је Вишковић.

Он је навео да, нажалост, нису сви послодавци преточили раније олакшице Владе у повећање плата радницима, те додао да ће инспекције радити на сузбијању таквих појава.

Вишковић је најавио да ће на сутрашњој сједници Владе бити формирана радна група која ће до краја јануара наредне године направити нову гиљотину прописа у Српској.

- Желимо да тиме олакшамо реалном сектору неке процедуре и ствари. Ми смо прије три године ишли на једношалтерску регистрацију од три дана, која функционише, а Федерација БиХ то још није урадила - рекао је Вишковић.

Он је додао да су и данашњи порези и доприноси у Српској мањи него у ФБиХ, као и да није посао Владе да се бави рјешавањем проблема криминала, већ да је то ствар надлежних институција.

Влада је ове године донијела одлуку о организовању пензијског плана Владе Републике Српске, те закључила уговор о приступању Европском добровољном пензијском фонду са Друштвом за управљање Европским добровољним пензијским фондом Бањалука, на основу чега ће из сопствених средстава сваког мјесеца уплаћивати 20 КМ за све раднике у јавном сектору, што укупно износи око девет милиона КМ.