latinica  ћирилица
27/11/2019 |  19:11 ⇒ 28/11/2019 | 08:11 | Аутор: РТРС

Еркић: Разочарани смо што нас нико из МИП БиХ није контактирао

Албанију је и данас поподне затресао земљотрес јачине 5,6 степени. Након тога, услиједио је још један земљотрес слабијег интензитета. У овој земљи, коју је за два дана, погодило 526 земљотреса, Даном жалости одају почаст страдалима. Процјењује се да је 30 погинулих и више од 650 повријеђених. Нико од девет држављана БиХ није повријеђен.

Активисткиња за људска права, особа са инвалидитетом Ана Котур Еркић из Брчког и Сњежана Росуљаш из Лукавице вратиле су се из Албаније, разочаране што их нико из Министарства иностраних послова БиХ није контактирао. На помоћи су захвалиле Министарству здравља Српске и Кабинету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

- Центар Тиране у глуво доба, на преко шест степени по Рихтеру, нешто је што не желим више никад осјетити. Нигдје - овим ријечима Ана Котур Еркић описала је како се осјећала у тренутку када ју је пробудио земљотрес у Тирани, гдје је са седам колега била на Форуму за људска права и права особа с инвалидитетом.

Еркићева каже да не постоји протокол о поступању с особама с инвалидитетом у кризним ситуацијама, због чека је за њу и још двоје колега ситуација у којој су се нашли била изузетно непријатна.

Она и Сњежана Росуљаш вратиле су се кућама у Брчко и Лукавицу и захвалиле републичком Министарству здравља и социјалне заштите и Кабинету српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, што су им помогли и послали возило по њих.

- Контактирали су нас једино из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и кабинета српког члана Предсједништва, господина Додика да виде какава нам је помоћ потребна. За мене је поражавајућа чињеница да заправо нико из Министарства иностраних послова БиХ није контактирао држављане за које су готово сигурно знали да се налазе у Албанији, односно да нисмо имали никакав контакт званичним путем, осим са ове двије институције које су прве пришле у помоћ - наводи Еркићева.

Авионски летом из Тиране, у поподневним часовима за БиХ кренули су и Дејан Лучка и Душко Тадић из Бањалуке, те Загорка Граховац из Невесиња. Тадић каже да им је амбасадор БиХ у Сјеверној Македонији понудио превоз, ако им буду отказани летови. 

- На улицама се осјети да је овдје било и људских жртава и да има доста повријеђених. На улицама је тишина. Тишина и даље влада, заставе су спуштене на пола копља и проглашен је Дан жалости - наводи Тадић.

Из страха од новог земљотреса, многи су ноћ провели под ведрим небом.

- Плашили смо се нових земљотреса па смо одлучили да, са нашим породицама, ноћ провердемо напољу. Многи су то урадили - каже Нуредин Проњани, становник Драче.

Помоћ је стигла са свих страна. Спасиоци из Србије извлаче тијела из рушевина у албанском граду Туману, који је најтеже погођен земљотресом. Албански премијер Еди Рама захвалио је званичницима земаља које су упутили помоћ. У БиХ је отворен хуманитарни број 17013 за помоћ Албанији. Позивом, грађани донирају 2 КМ.