latinica  ћирилица
15/12/2019 |  10:22 ⇒ 12:36 | Аутор: СРНА

Европски брендови све више заинтересовани за отварање фабрика у Српској

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић оцијенио је да је Влада у првој години мандата имала добре резултате што потврђују и подаци о највећем броју запослених од настанка Републике, расту просјечне плате која је први пут изједначена са зарадом у Федерацији БиХ, већој покривености увоза извозом и повећању буџета које је омогућило раст плата, пензија и других давања.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

- То је улога Владе и ја је тако доживљавам. Мој став од почетка је био да увијек може боље, али ако ћемо реално посматрати ствари Влада је направила резултате за ових годину дана, а то се најбоље рефлектује кроз показатеље који су неумољиви - рекао је Вишковић у интервјуу Срни.

Он је истакао да је задовољан и ликвидношћу буџета, наводећи да Влада редовно исплаћује плате, пензије, социјална давања, обавезе према добављачима и субвенције.

Прије мјесец дана, подсјетио је премијер Српске, извршен је ребаланс буџета којим је републичка каса повећана за 60 милиона КМ.

- То значи да је била већа дисциплина и одговорност, те да је био бољи рад инспекцијских органа, Пореске управе и Управе за индиректно опорезивање. ФБиХ нас је ускратила за скоро 35 милиона КМ, а да смо имали и тај износ приликом ребаланса буџета то би било близу 100 милиона КМ више него у 2018. години. Мора се рећи да је и то нечија заслуга - нагласио је Вишковић.

СТВОРЕН АМБИЈЕНТ КОЈИ ПРИВЛАЧИ СТРАНЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ

Предсједник Владе Српске је подсјетио да је у фокусу његовог рада била привреда, што се показало кроз раст прихода.

- Не бисмо могли све ово урадити да није било добре сарадње са нашим социјалним партнерима - синдикатима, Унијом удружења послодаваца и Привредном комором. Имамо добру сарадњу са социјалним партнерима, било је повећања плата и законских рјешења која су ишла у правцу растерећења реалног сектора и послодаваца како би биле повећане плате и у реалном сектору - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, у јавности се мало говори о томе да Српска има дестинације као што су Котор Варош, Дервента или Бијељина гдје привредни субјекти у разним сферама, од производње дијелова за аутоиндустрију до текстила и обуће, раде за највеће свјетске брендове.

- Наш привредни субјект из Котор Вароша производи обућу за најјаче свјетске војске. Поносан сам на те људе и на наше раднике јер имамо радну снагу и квалитет да можемо производити и најбоље брендове. У посљедње вријеме све више европских и других брендова се јавља са жељом да отварају фабрике и погоне у Српској. Они су заинтересовани да пресељавају своју производњу из Пољске, Чешке, Румуније, Словачке и других земаља у Републику Српску. То је доказ да смо направили амбијент који привлачи стране инвестиције чији ниво такође расте - нагласио је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада усвојила Уредбу о подстицајима с циљем да на једном мјесту има податке о свим датим подстицајима на локалном и републичком нивоу, јер се дешава да неко добије подстицај са два нивоа, а да Влада нема ту информацију.

- Донијели смо и законе о вансудском поравнању и суђењу у разумном року који су веома значајни за привреду. Закон о вансудском поравнању омогућава привредницима да у раној фази, ако осјете да би им због поремећаја на тржишту или других проблема могла бити угрожена ликвидност и пословање, имају могућност да у договору са банкама или добављачима направе споразум да та потраживања замрзну на одређени период како би у међувремену могли да се врате на зелену грану и испливају из проблема. Такође, желимо да привредне спорове сведемо у разумне рокове - нагласио је Вишковић.

Забрињавајући је, додао је премијер Српске, одлазак активне радне снаге због чега треба радити да тај проблем буде саниран.

- То је глобални проблем и не дешава се само у Српској и БиХ, већ и у Србији, Хрватској, Словенији, Њемачкој и другим чланицама ЕУ. Мјерама које смо усвојили и које планирамо креирати покушавамо да рјешавамо тај проблем. Морамо људима дати наду, повећавати плате и рјешавати њихова животна питања да бисмо им послали поруку - останите овдје, у својој Републици, на својој очевини и нема нигдје бољег живота него ту гдје сте. Моја мисија је да радим на томе - поручио је Вишковић.

Он је у интервјуу Срни нагласио да у прилог томе говори и податак да је свим студентима који буду редовно уписивали годину омогућено бесплатно школовање што годишње буџет кошта око три милиона КМ.

- Почетком ове године запослили смо најбоље студенте са наша два јавна универзитета и то ћемо радити и убудуће чиме шаљемо поруку младима да бринемо о њима и да су они наша будућност - истакао је Вишковић.

Он је нагласио да је Република Српска улагала и улагаће у младост, њихово образовање, стицање знања, јер су они најбољи промотери Републике.

- На њима је будућност, они ће бити ти који ће сутра представљати Републику Српску. Сви треба то да подржимо, јер улагање у младе и образоване људе је најбоље улагање у Српску - поручио је Вишковић.

Он је подсјетио да је Влада Српске измијенила и критеријуме за пласман кредита Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/ Српске, чиме је младим брачним паровима и породицама са дјецом са сметњама у развоју омогућено задуживање за рјешавање стамбеног питања по веома повољним условима.

Вишковић је истакао да је уведена нова кредитна линију за младе брачне парове млађе од 30 година за које ће каматна стопа за кредите за куповину станова бити испод три одсто и то је једна од пронаталитетних мјера с циљем да се помогне младим људима да што прије ријеше своје стамбено питање и да остану на овим просторима.

Према његовим ријечима, нова кредитна линија уведена је и за родитеље или старатеље који брину о дјеци са сметњама у развоју за рјешавање стамбених питања, а каматна стопа биће од три до три и по одсто.

Према његовим ријечима, смањена је каматна стопа пословним субјектима на кредите за увођење нових технологија потребних реалном сектору да би били конкурентнији и спремнији за извоз.

- Смањили смо каматну стопу ИРБ-а са један на 0,5 одсто и када се урачунају и трошкови у односу са пословном банком пословни субјекти ће имати каматну стопу на кредите испод три одсто - истакао је Вишковић

Он је нагласио да мјере које су планирали кроз експозе, акциони план и Програм економских реформи не могу бити реализоване за мјесец дана или пола године, те да ће оне трајати и у мандатима неких других влада.

- Немогуће је реформу здравственог или образовног система ријешити за годину, двије или три, али је важно да смо кренули у те реформе - истакао је Вишковић.

ОД 1. ЈАНУАРА НАРЕДНЕ ГОДИНЕ ВЕЋЕ ПЛАТЕ И ПЕНЗИЈЕ

Говорећи о предложеном буџету за 2020. годину, предсједник Владе Српске је рекао да је он за 108 милиона КМ већи у односу на ребалансирани буџет за ову годину.

- Ребалансом је овогодишњи буџет повећан за 60 милиона, а приједлогом буџета за 2020. годину за додатних 108 милиона КМ. Приједлог буџета за 2020. годину је скоро 170 милиона КМ већи него што је био нацрт буџета за 2019. годину. Чим имате на приходовној страни толико увећање оно се прелијева и на расходовну страну - појаснио је Вишковић.

Захваљујући томе, додао је он, на снагу ће од 1. јануара 2020. године ступити повећање плата за буџетске кориснике у распону од пет до 20 одсто.

- Исто смо радили и почетком ове године. Имали смо и повећање пензија, а имаћемо и њихово редовно повећање од 1. јануара. Повећали смо подстицаје за пољопривреду са 71 милиона на 75 милиона КМ, планирали смо у буџету за 2020. годину 7,9 милиона КМ за поврат дијела уплаћених пореза и доприноса привредним субјектима који повећају плате радницима. Планирали смо повећање гранта Универзитетском клиничком центру у Бањалуци са овогодишњих 12 милиона на 30 милиона КМ. Све су то мјере које су усмјерене ка обичном грађанину - истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, осим буџета за 2020. годину и Програма економских реформи за период 2020-2022. година на сутрашњој посебној сједници Народне скупштине биће разматран и Закон о доприносима с циљем да стопа доприноса за запошљавање буде смањена са 0,8 на 0,6 одсто чиме ће привреди бити уштеђено девет милиона КМ.

- Имамо планиран и грант од два до три милиона КМ за развој нових технологија у привреди, а од 1. јануара 2020. године породиљско боловање бити рефундирано у стоодстотном износу. То значи да ћемо у 2020. години само по овим основама нашу привреду ослободити плаћања и из буџета јој помоћи са скоро 30 милиона КМ - нагласио је Вишковић.

ВЛАДА СРПСКЕ БИ УРАДИЛА И ВИШЕ ДА ЈЕ НА ВРИЈЕМЕ ФОРМИРАН САВЈЕТ МИНИСТАРА

Према његовим ријечима, на основу Програма економских реформи за период 2019-2021. година креиран је акциони план за 2019. годину, а резултати показују да је више од 80 одсто тог плана реализовано или је у фази реализације.

- Мање од 20 одсто није реализовано. То је резултат и других утицаја. Протекла је година мандата Владе Републике Српске, а да све то вријеме нисмо имали формиран Савјет министара и Владу ФБиХ. То је знатно отежало и наше функционисање. Али ми смо успјешно пребродили ову годину и то је још један доказ да Српска може да самостално ради, одлучује и испуњава своје обавезе не зависећи од других. Они нам праве проблеме, али не у тој мјери да не можемо функционисати без њих - каже Вишковић.

Он је изразио увјерење да би Влада Српске урадила знатно више планираних ствари да су на вријеме формирани Савјет министара и Влада ФБиХ, али нису имали саговорника на другој страни.

- У Савјету министара и Парламентарној скупштини БиХ имамо блокиране пројекте вриједне неколико стотина милиона евра који чекају дуже од годину само да буду верификовани. То су, између осталих, друга фаза ауто-пута на коридору 5Ц односно обилазница око Добоја чија је вриједност већа од од 150 милиона евра. Сигурно би ишли у сљедеће фазе, али нисмо могли реализовати ни ову, чекамо дуже од годину дана, иако су све процедуре у Српској завршене - објаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, исти случај је и са пројектима за водовод и канализацију, као и другим пројектима локалних заједница као што је Градишка која има одобрен грант, али чека дуже од годину да би ишла у реализацију.

Вишковић је у интервјуу Срни као примјер блокаде навео и "Електропренос БиХ" у којем је блокирано скоро 200 милиона КМ.

- Српској припада 42 одсто тог новца и да је дошао овдје и да наши привредни субјекти раде инвестиционе пројекте, онда би то утицало на веће приходе у буџету, а тиме би била повећана и расходовна страна. Све су то предуслови нашег још успјешнијег рада и још бољих резултата - истакао је Вишковић.

Говорећи о иницијативи предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије да убудуће буду редовно одржаване заједничке сједнице Савјета министара са владама ентитета, Вишковић је истакао да је то и његова идеја.

- Годину дана понављам исту реченицу и поновићу је и сада - немам никакав проблем да уколико данас буде формирана Влада ФБиХ већ поподне имамо заједнички састанак. Најмање једном мјесечно треба да разговарају, можда не комплетне владе, него премијери и ресорни министри и да договарамо заједничке ствари. БиХ је једно привредно и финансијско тржиште и један простор и хтјели не хтјели морамо заједнички креирати неке ствари. Спреман сам за такву сарадњу и поздрављам идеју Зорана Тегелтије, што је и моја идеја, јер ти састанци могу свима донијети само корист, а не могу произвести никакву штету - каже Вишковић.

Он је додао да једва чека да буде формиран Савјет министара и Влада ФБиХ, те да је спреман да буде домаћин првог заједничког састанка.

- Важно је да сарађујемо, јер значајан број пројеката у Српској захтијева сагласност других нивоа власти. Да би све то реализовали на добробит наших грађана, неопходна је сарадња свих нивоа власти - закључио је Вишковић.