latinica  ћирилица
17/12/2019 |  13:47 | Аутор: СРНА

У 17 прихватних центара 4.427 миграната

У 17 прихватних и центара за азил у Србији, којима управља Комесаријат за избјеглице и миграције, тренутно је смјештено 4.427 миграната, од којих 807 дјеце.
Мигранти (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија) -
Мигранти (фото: Синиша Пашалић / РАС Србија)

Највише миграната је из Авганистана, Сирије, Пакистана, Ирака и Бангладеша, саопштио је Комесаријат Србије за избјеглице и миграције.

У саопштењу се наводи да се према мигрантима у Србији, од почетка мигрантске кризе 2015. године, када је кроз земљу прошло више од милион миграната, поступа одговорно, организовано и хумано, максимално се трудећи да задовољи стандарде у области њиховог прихвата, збрињавања и правне, социјалне и здравствене заштите.

Из Комесаријата додају да се посебно води рачуна о заштити рањивих категорија, жена, дјеце, малољетниика без пратње, старијих и болесних лица.

Дјеци мигрантима омогућен је приступ обавезном предшколском и основношколском образовању, док један број похађа и средње школе, као и школу за образовање одраслих "Бранко Пешић" у Београду.

У саопштењу се истиче да, иако је западнобалканска мигрантска рута званично завторена у марту 2016. године, она није престала да постоји.

Мигранти који бораве у Србији и даље имају само један циљ, а то је да што прије стигну до једне од земаља западне Европе које су њихово крајње жељено одредиште, наводи Комесаријат за избјеглице и миграције.

У саопштењу се подсјећа да је усљед распада бивше СФРЈ и конфликата који су услиједили деведесетих година прошлог вијека, у Србији уточиште нашло више од 800.000 избјеглица из бивших југословенских република и интерно расељених лица са Косова и Метохије.