latinica  ћирилица
05/01/2020 |  14:55 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Украјинска православна црква уз народ у Црној Гори

Поглавар Украјинске православне цркве Московске патријаршије Онуфрије поручио је да су уз народ у Црној Гори и да су тамошња дешавања посљедица антиканонских посупака Васељенске патријаршије у Украјини.
Митрополит Онуфрије -
Митрополит Онуфрије

Митрополит кијевски и цијеле Украјине Онуфрије у писму патријарху српском Иринеју подсјетио је да су се сличне ствари дешавале у недавној прошлости и у Украјини, гдје је став расколника, који су заправо мањина, представљен као глас свих вјерника украјинског народа, а игнорисан глас канонске Украјинске православне цркве која уједињује милионе вјерника.

Он је истакао да су и Украјинској православној цркви отимали храмове и усвајали дискриминационе законе, пренио је Спутњик.

- Тужна је чињеница да Скупштина Црне Горе игнорише вољу огромне већине вјерника који се противе овом закону. Познато је и да црногорске власти игноришу канонску цркву своје земље и подржавају расколнике - наводи се у писму митрополита Онуфрија објављеном на украјинском сајту "Православни живот".

Митроплит кијевски и цијеле Украјине напоменуо је да је њихова црква протекле године преживјела догађаје познате цијелом православном свијету, који су у великој мјери слични ономе што сада почиње у Црној Гори.

Очигледно је, навео је он, да на сличан начин и по истом сценарију црногорске државне власти, вјероватно уз спољни утицај, покушавају да дјелују у вјерској области своје земље, мијешајући се у црквени живот, подржавајући расколнике и дискриминишући канонску цркву.

- Данас комплетна Украјинска православна црква - епископат, свештенство и световњаци, посебно саосјећају са вашом Светом црквом и православним народом Црне Горе - навео је митрополит Онуфрије.