latinica  ћирилица
08/01/2020 |  09:06 ⇒ 09:07 | Аутор: СРНА

Херцеговачка Грачаница - бисер духовности и културе

Манастир Херцеговачка Грачаница налази се на брду Црквина изнад Требиња одакле се пружа величанствен поглед на овај град и представља један од најљепших манастира у источној Херцеговини, духовно средиште и стјециште људи из свих крајева свијета.
Херцеговачка Грачаница - Фото: илустрација
Херцеговачка ГрачаницаФото: илустрација

Изграђен је по угледу на Грачаницу на Косову и Метохији, а ктитор манастира и конака је Билећанин Бранко Тупањац, који живи у САД.

Херцеговачка Грачаница данас је један од најљепших споменика културе и духовности.

Према ријечима свештеника Мома Пејичића, који служи у Херцеговачкој Грачаници, осим Дучићевог завјештања, други разлог због ког је брдо Црквина изабрано као локација за манастир јесте тај што је на овом локалитету некада био темељ старе цркве.

- У марту 2000. године кренуло се са изградњом храма и тада су урађени темељи. Том приликом је на освештање темеља дошао и будући ктитор храма и конака Бранко Тупањац, који је изразио жељу да се подигне црква како је Јован Дучић хтио - у стилу Грачанице на Косову, с тим што је његова додатна жеља била да се поред цркве направи и конак - прича Пејичић Срни.

Према његовим ријечима, већ у октобру исте године радови су завршени и овдје су пренесени Дучићеви посмртни остаци.

Велики српски пјесник сахрањен је са десне стране улаза у храм, а на надгробној плочи пише "Јован Дучић - песник".

Херцеговачка Грачаница састоји се од цркве посвећене Благовјештењу, која је петокуполна, подигнута на 16 квадратних стубова, а у темеље је узидан и камен донесен са косовске Грачанице.

Осим тога, комплекс манастира чине и Владичански двор, звоник, галерија икона, те амфитеатар, што доприноси укупном амбијенту достојном дивљења.

Према ријечима свештеника Пејичића, три године након изградње цркву је живописао Александар Живадиновић из Београда са помоћницима, с тим што су олтар и олтарску апсиду осликали отац Стеван Ковачевић и Дарио Станимировић.

Престоне иконе осликала је сестра Текла из манастира Добрићево, док је иконостас рађен при манастиру Тврдош.

ЈЕДАН ОД НАЈПОСЈЕЋЕНИЈИХ ХРАМОВА, ЉЕТИ ВЕЛИКИ БРОЈ ВЈЕНЧАЊА И КРШТЕЊА

Херцеговачка Грачаница, која је и метох манастира Тврдош, данас је један од најпосјећенијих вјерских објеката у Требињу, примамљив бројним туристима који долазе у посјету граду на Требишњици.

Велики број поклоника и вјерника овај манастир препознаје као светињу и долази овдје по духовни мир и надахнуће, што му даје пуну димензију.

Свештеник Пејичић каже да се у Херцеговачкој Грачаници током године обави велики број крштења и вјенчања, нарочито љети, а литургија се служи недјељом и празницима.

Због свега тога, Херцеговачка Грачаница сваким даном постаје све снажније духовно средиште Српске и један од симбола Требиња и Херцеговине.