latinica  ћирилица
09/01/2020 |  09:10 ⇒ 09:21 | Аутор: СРНА

Новости: Албанци падају на коту из 2012. године

Београд би у кратком року могао да оствари сљедећи циљ и број земаља које признају самопроглашено Косова сведе на мање од 90, с обзиром на то да пет држава које Приштина држи на списку својих савезника немају "закуцане позиције", пишу Вечерње новости.
Београд - Приштина - Фото: илустрација
Београд - ПриштинаФото: илустрација

Уколико би се то десило, наводи лист, то би значило да је лобистички потенцијал Приштине исцрпљен и да би се нашла на нивоу из 2012, односно да осам година тапка у мјесту.

Од 193 чланице УН тренутно 95 држава не признаје независност Косова, док 93 признаје, а министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже за Вечерње новости да су у недефинисаном статусу Египат, Перу, Оман, Доминиканска Република и Гвинеја Бисао.

Дачић наводи да је Каиро "на папиру" признао Приштину, али никада не гласа за њу у међународним организацијама.

Напомиње да је Перу наводно признао косовску независност, али да није успоставио дипломатске односе са Приштином и не гласа за њих.

- Шеф дипломатије Омана рекао ми је да они нису признали самопроглашено Косово, док Приштина тврди да јесу. Представници Омана различито гласају о Косову од скупа до скупа - каже Дачић.

Он наводи да је Доминиканска Република признала самопроглашено Косово, али да је гласала против Приштине у Истанбулу и да каже да ће поштовати свако рјешење које буде постигнуто у дијалогу Београда и Приштине.

Пета земља је Гвинеја Бисао, која је 2017. године повукла признање, али је њихов предсједник поништио ту одлуку.

Будући да су тамо завршени предсједнички избори, Дачић очекује да нови шеф државе неће правити проблеме и да ће Гвинеја "прећи у онај број сигурних земаља које не признају /самопроглашено/ Косово".

Дачић истиче да ни у Генералној скупштини УН Приштина у овом тренутку нема већину.

Новости наводе да су, осим Гвинеје Бисао, која је повукла признање самопроглашеног Косова, али та одлука чека дефинитиву потврду, признање Приштине суспендовали Науру, Палау, Комонвелт Доминика, Сао Томе и Принципе, Суринам, Соломонска Острва, Мадагаскар, Лесото, Гренада, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Комори, Либерија, Того, Централноафричка Република и Гана.