latinica  ћирилица
27/01/2020 |  11:53 ⇒ 14:09 | Аутор: N1

Пао хеликоптер у Хрватској; Из мора извучено тијело

Код Зларина, испред мјеста Заблаће, у море пао војни хеликоптер у којем су биле двије особе. Погинуо је пилот, а за другом особом се трага.

- Полиција је обавијестила оперативног дежурног у Полицијској управи Задар да је у 11.06 часова примљена дојава да је између Заблаћа и Зларина у море пао хеликоптер.

Одмах по дојави, на мјесто догађаја су упућена два брода поморске полиције са полицијским службеницима осталих станица, а о овом догађају обавјештене су Лучка капетанија, Хитна помоћ, ватрогасци и остале надлежне службе.

Из полиције је наведо да ће након доласка на мјесто догађаја о свим предузетим мјерама и радњама издати саопштење за јавност.

Ријеч је о хеликоптерима који су од недавно у саставу МОРХ-а, а Хрватска војска добила их је на поклон од САД, преноси портал Индекс. 

- Свих 16 одабраних хеликоптера произведени су између 2010. и 2012. године и имају између 100 и 600 часова налета. Хеликоптери посједују сву стандардну опрему и наоружање која се уграђује на ОХ-58Д Киоwа Warrior у складу с прописима и стандардима копнене војске САД. Од одабраних хеликоптера, њих 14 још увијек се налази у активној постројби копнене војске САД што је гаранција да ће до средине идуће године бити у активној упораби - писао је МОРХ на својим страницама 2015. године након што су стручњаци хрватске војске у Сједињеним Државама одабрали и прегледали хеликоптере.