latinica  ћирилица
28/01/2020 |  13:24 | Аутор: СРНА

Беванда: Очекујем договор представника ентитета о коефицијентима и расподјели прихода

Поздравићу сваки договор ентитетских влада о расподјели прихода и охрабрујем учеснике тих разговора да постигну компромис... Не знам како неко може у овако кратком периоду да оцијени нечији рад и прича о постојању или непостојању неких визија... Ја сам у Савјету министара већ трећи мандат и никада није пресудна визија него рад, професионализам и висок степен повјерења, поручио је Беванда.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је у интервјуу Срни да очекује да ће представници Републике Српске и Федерације БиХ сутра постићи договор о расподјели прихода, нагласивши да је сигуран да ће то вратити и пољуљано повјерење и олакшати будући рад, али и спријечити међусобне тужбе.

На питање шта као предсједавајући Управног одбора УИО БиХ, чији је основни проблем било доношење одлука о расподјели прихода, очекује од сутрашњег састанка влада Републике Српске и Федерације БиХ о тој теми, Беванда је рекао да ће поздравити сваки договор ентитетских влада о расподјели прихода и охрабрује учеснике тих разговора да постигну компромис.

- Сигурно је да се ја највише радујем том сутрашњем састанаку јер скоро пет година покушавам на свакој сједници да постигнемо договор о коефицијентима и расподјели прихода међу ентитетима. Након што смо се нашли у зачараном кругу и скоро три године нисмо донијели одлуку о привременим коефцијентима за квратални период, почеле су консултације међу владама јер ентитетски министри финансија нису могли да постигну сугласност на сједницама - рекао је Беванда у интервјуу Срни.

Он је подсјетио да је на свакој сједници гласао за све приједлоге, али његов глас није могао бити пресудан јер је обавеза да оба ентитетска министра гласају "за" како би донијели одлуку.

- Тужно је да живимо заједно, а да се подносе тужбе и да се угрожава пословање институције која добро ради свој посао, јер УИО то показује све већим прикупљеним приходима, смањењем утаје и наплатом дуговања - истакао је Беванда.

Уколико се сутра представници ентитета договоре о коефицијентима и коначној расподјели, навео је Беванда у интервјуу Срни, врло брзо ће УО УИО БиХ одржати сједницу да то преточи у приједлоге и да се те одлуке усвоје у складу са законом и процедурама.

- Једноставно то до сада није било могуће јер није било договора. То нам је правило проблеме и код аранжмана с ММФ-ом и у сарадњи са другим финансијским институцијама јер нисмо имали завршен посао ни чисте рачуне, а слали смо и лошу слику и поруку потенцијалним иневститорима - појаснио је Беванда.

На констатацију да је Савјет министара формиран, да је почео са радом у новом саставу, те да су примијетни и позитивни помаци, донесене су и неке значајне одлуке на које се дуго чекало јер није било сагласности у претходном сазиву, док се са друге стране чују оштре критике, посебно из СДС-а и ПДП-а, да је све лоше и наопако почело, Беванда је рекао да не зна како неко може у овако кратком периоду да оцијени нечији рад и прича о постојању или непостојању неких визија.

- Ја сам у Савјету министара већ трећи мандат и никада није пресудна визија него рад, професионализам и висок степен повјерења. Увијек они који нису дио власти нападају рад оних који су именовани, па ме то не изненађује. Нисам чуо ниједан аргумент тих критичара, а немам проблем с критикама. Једноставно, нисам од оних који оцјењују напречац и без аргумената - истакао је министар финансија и терзора у Савјету министара.

Он је нагласио да је озбиљно приступио послу који обавља уз пуно повјерење и искрене намјере и да то очекује, а очекивао је и раније, од колега у Савјету министара.

- Такође, очекујем и да ће ускоро бити именован и министар за људска права и избјеглице да бисмо били у пуном капацитету иако ни сада не кршимо Закон о Савјету министара нити друге прописе. Биће прилике да се дају оцјене када за то дође вријеме и мјесто. Поднијеће Савјет министар извјештај Парламентарној скупштини БиХ па тада могу сви на основу аргумената да кажу своје мишљење - усвоје или одбаце. До тада ми ћемо да радимо, а ови којима је то посао или само занимација нека прате и посматрају - поручио је Беванда.

Говорећи о припреми буџета за ову годину, Беванда је је подсјетио да је Фискални савјет крајем децембра донио одлуку и усвојио Глобални фискални оквир, али да је Министарство финансија и трезора до тада урадило све што им је законска обавеза.

- Да смо добили буџетски захтјев из Предсједништва БиХ већ бисмо заокружили тај посао око буџета за ову годину. Захтјев из Предсједништва још није достављен, а зна се да су они уставни предлагач буџета и да могу нацрт којег усвоји Савјета министара касније и да мијењају. У сваком случају, очекујем да ће ускоро сви завршити свој дио обавеза да бисмо завршили посао до 31. марта до када траје одлука о привременом финансирању - појаснио је Беванда.

Он је подсјетио да нема ограничења када је привремено финансирање у питању и оно може да траје унедоглед, али то не би било добро.

- Усвојили смо буџет за 2019. годину на крају децембра и могима је то било смијешно, али усвајање тог документа омогућило је неке капиталне инвестиције и помогло боље функционисање институција и зато је важно да се не финансирамо на привремној основи већ да се усвајају буџети - истакао је Беванда.

Када је ријеч о приоритетима у раду Министарства финансија и терзора у наредном периоду, он је навео да Министарство има свој средњорочни и годишњи програм рада и дио су система који се зове Савјет министара, али су и сарадници владама Федерације БиХ и Републиике Српске, па и кантоналних органа у зависности од надлежности и области на којој раде.

- На примјер, јавни дуг је нешто што се ради у сарадњи са ентитетским министарствима и редовно усвајамо стратегије управљања јавном дугом за трогодишњи период. Ти подаци су веома важни и за оцјену о кредитном рејтингу БиХ и укупно за интерес инвеститора - додао је Беванда.

На питање да ли ће бити повећања плата запосленим у заједничким институцијама с обзиром на чињеницу да повећања није било од 2012. године, те да у јавности влада мишљење да су њихове плате огромне, да је административни апарат на нивоу БиХ прегломазан, Беванда је рекао да је то низ дилема које постоје у јавности, али и предрасуда.

- Ми смо припремили Одлуку о повећању основице на плату за 4,5 одсто. У ствари то је враћање основице на ниво из 2012. године, а и прије тога запослени су имали смањења за 4,5 одсто због чега синдикати инсистирају на повећању основице. Ја нисам за расипништво, али ми овдје говоримо о војницима, полицајцима, инспекторима, запосленицима и нижерангираним службеницима и њхове плате нису велике, мање су од свих других нивоа власти, чак и од неких у општинама - истакао је Беванда.

Он је навео да нема 22.000 људи у администрацији, већ има око 10.000 припадника Оружаних снага БиХ, а државних службеника је најмање јер су ту и полицијске агнеције и Управа за индиректно опорезивање.

- Колико видим јавност се буни повећању плата функционерима, а њих је око 100 јер ту спадају министри, посланици, чланови Предсједништва, директори... Ако због стотинак људи који су добро плаћени не треба повећати плате војицима и полицајцима онда - у реду. Мој приступ је да за исте послове сви треба да буду исто плаћени. Имали смо споразум са синдикатом да им нећемо двије године дизати основицу, а прошло је седам година и њихов притисак је оправдан - нагласио је Беванда.

О томе да ли је гломазан административни апарат, каже Беванда, тешко је говорити јер све ове институције настале су на основу неких закона, гласањем у парламенту и да би се ствари мијењале морали би се враћати на почетак.

- Мој посао је да обезбиједим несметано финансијско функцинисање институција БиХ онолико колико их има и како је прописано Уставом и законима. Остало су теме за неку другу адресу - рекао је Беванда.

На питање да ли је вријеме да се изврши реконструисање система индиректног опорезивања како би прилив ПДВ-а био праведнији и бољи и да ли и ту има уплива политика, Беванда је рекао да се тренутно ради на новом Закону о ПДВ-у, а систем индиректног опорезивања је врло сложен и мало га људи разумије.

- Све што се дира на том пољу мора бити потковано анализама и детаљно аргументовано. Ми ћемо у Управном одбору УИО учинити све да законски оквир буде добар за Управу, али и за пословну заједницу којој морамо омогућити да буде конкурентнија - закључио је министар финансија и терзора у Савјету министара Вјекослав Беванда у интервју Срни.