latinica  ћирилица
01/02/2020 |  19:53 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Произвођачима воћних садница из Српске отворен пут на тржиште Руске Федерације

Произвођачима воћних садница из Републике Српске отворен је пут на тржиште Руске Федерације.

Руска федерална служба за ветеринарски и фитосанитарни надзор одобрила је расаднику Пољоагро из Шамца извоз садног материјала јабучастог и коштичавог воћа. За десетак дана на руско тржиште креће први контингент од 1.200 000 садница јабуке и брескве.

Извоз воћних садница у Руску Федерацију значајно ће допринијети развоју расадничке производње у Српској. Од укупно регистрована 22 произвођача садног материјала, Пољоагро из Шамца, највећи расадник у Српској, посјетили су прошле године у децембру руски ветеринарски и фитосанитарни инспектори, извршили контролу производње и одобрили извоз.

- За нас као фирму значи пуно. Са Европом нешто кочи, тако да нам је ово тржиште добро дошло и то ће бити у перспективи за све добро - рекао је Верољуб Крстић директор Пољоагро.

Пољоагро' годишње производи више од милион садница различитих воћних врста које су пласирали на домаће тржиште, мању количину у ЕУ, а излазак на тржиште Руске Федерације пружа могућности ширења производње.

- Руско тржиште је једно од највећих тржишта и њихова инспекција контрола је најригорознија када је у питању здравље биља. Мислим да ће ово да допринесе у значајној мјери расадничкој производњи у Српској, као и цјелокупној пољопривреди Републике Српске - навео је Саша Лалић из Министарства пољопривреде Српске.

Дозвола за извоз 1.200 000 воћних садница из Српске и два милиона садница поврћа фирме Адрија хисхтил из Чапљине у Федерацији БиХ, добар је сигнал за ову производњу. Руси су заинтересовани и за саднице винове лозе, каже министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац.

- И то жилавке, блатине, аутохтоне сорте БиХ и на томе ће надлежна агенција за заштиту биља итекако радити и имати отворене контакте са руским инспекторатом , јер сматрам да за то имамо капацитете у БиХ - истакао је Кошарац.

Он је позвао све произвођаче садног материјала и пресадница у БиХ да се посредством Управе за заштиту здравља биља БиХ обрате захтјевом за извоз производа на тржиште Руске Федерације. Отворено је и питање, каже Кошарац, о извозу млијека и меса што би значајно унаприједило трговинске односе са Руском Федерацијом.