latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:00 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Перовић: Литије су први час демократије на Балкану

Ректор Цетињске богословије протојереј-ставрофор Гојко Перовић рекао је да народ у литијама у Црној Гори држи први час демократије на Балкану.
Литија - Фото: РТРС
ЛитијаФото: РТРС

Отац Перовић је навео да народ на овај начин брани претке, саме себе и своје потомке, свјесни да су дио великог историјског догађаја и да у њему равноправно учествују, да нису маргинализовани.

- Тема јесте политичка, у вези са законом, али начин протеста је духовни, као на светој литургији. Сви пјевају, читају молитве. Посљедице оваквог протеста су далекоснажније и од самог закона - рекао је Перовић за Вечерње новости.

О томе шта би могао да буде сљедећи потез црногорске власти, Перовић каже да би могли да се уразуме у правцу постизања неког рјешења, не само због народа који протествује, већ и због упута које долазе из међународне заједнице.

Перовић је навео да свако здраворазуман стрепи од тога да би власт могла намјерно да изазове неки инцидент да би све кренуло у прогрешном правцу.

- Постоји та могућност када видите једносмјерност представника власти који дозвољавају све само не да се прича о промјени закона, што је захтјев трећине бирачког тијела - објаснио је Перовић.

Он је истакао да је власт, која нема осјећаја за критику, спремна на све, али да је пулс људи који учествује у литијама такав да је инцидент непримјењив.

На питање зашто се чешће употребљава термин "Православана црква" него Српска православна црква, Перовић је истакао да је СПЦ званично име и да се то не скрива у саопштењима Епископског савјета.

Наша потреба је да нагласимо да то јесте СПЦ, али да је она као таква црква свих православних вјерника у Црној Гори.

Отац Перовић је најавио да ће сутра предводити литију у Сремском Каменици, у коју, како је објаснио, сви иду када их срце заболи, те да се ово што се догађа у Црној Гори и ради баш о срцу.