latinica  ћирилица
22/02/2020 |  09:58 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Семберија: Настављена изградња друге фазе система за наводњавање

На подручју Семберије настављена је изградња друге фазе система за наводњавање. Након Црњелова гдје је прошле године на 511 хектара изграђен систем наводњавања, сада ће се градити на подручју Батковића на 377 хектара.

У оквиру овог пројекта планирано је уређење канала "Стара Дашница" у дужини од 12 и по километара, а вриједност овог пројекта процијењена је на шест милиона марака.

За изградњу система за наводњавање на 377 хектара ораница на подручју мјесне заједнице Батковић биће уложено четири милиона марака, док ће за уређење канала Стара Дашница бити потребно два милиона. Град Бијељина је у обавези да суфинансира пројекат наводњавања у износу од 15 одсто.

- Пољопривредници за сада немају никакву обавезу, а тај систем за наводњавање када буде пуштен у рад ми ћемо утврдити цијену коштања кубног метра воде. Неће се ићи ни на какву зараду него само на цијену која ће моћи да одржава тај систем за наводњавање - рекао је Младен Савић, начелник Одјељења за пољопривреду града Бијејина.

Прошле године приликом изградње система за наводњавање у Црњелову изграђени су заједнички објекти за обје површине , водозахват, пумпна станица, довод струје и трафостаница. И ове године овај посао радиће предузеће “Хигра”.

- Велик је посао, тражи велики ангажман, доста механизације, доста радне снаге. Овај први дио радова је предвишен да се уради до краја јуна, ако се обезбиједе средства и за преостале радове до 15. априла онда би све требало да завршимо до краја септембра - сматра Драган Сарић директор “Хигре” Бијељина.

Системи за наводњавање мого ће значити пољопривредницима. Остоја Николић, који се бави товом говеда, сматра да је ово одлична инвестиција која може бити од велике користи пољопривредницима.

- Свако ко има намјеру да проширује своју фаму мораће да обезбиједи довољну површину земље, а како обезбиједити довољну порвршину једини рјешење је засијавање два усјева. То изискује заливање, а ово што се сада пројектује мислим да је то нешто што је насавременије и да ће много добро доћи за пољопривредну производњу - додао је Николић.

На 50.000 хектара обрадивог земљишта у Семберији планирано је да под системима за наводњавање буде 11.000 хектара.