latinica  ћирилица
22/02/2020 |  19:09 ⇒ 23/02/2020 | 08:06 | Аутор: РТРС

Нацрт плана парцелације ауто - пута Бањалука - Приједор стављен на увид

Све је јасније куда ће пролазити ауто-пут Бањалука - Приједор, дужине од око 42 километра, а вриједност инвестиције је пројектована на 297 милиона евра.

Нацрт плана парцелације, стављен је на увид у просторијама градских управа у Бањалуци и Приједору, те у просторијама Народне скупштине Републике Српске, до 5. марта.

У једној од приједорских мјесних заједница, кроз коју је предвиђена изградња ауто- пута, мјештани кроз чију би земљу према Нацрту плана парцелације пролазио, нису жељели пред камере, док они чији су стамбени објекти на стотинак метара удаљени, немају ништа против улагања у инфраструктуру.

- Што се тиче тога куд пролази  пут, то нама не смета - каже Томислав Мамић, Доњи Гаревци.

Бране Вучковац, из истог мјеста, истиче да је сваки пут  добар,  те да је све што се гради добро и за народ и за државу.

На подручју града Приједора, траса ауто-пута почиње у мјесту Бистрица, простире се дужином од 19 километара и завршава се у Орловцима.

Према садашњем плану парцелације, траса ће пролазити и кроз насељена мјеста Омарску, Ламовиту, Кевљане, те Бабиће гдје се спушта испод магистралног пута и пролази и кроз Петров Гај, Камичане, Трнопоље и Хрниће.

- Ширина трасе је промјењива и углавном се креће негдје око 80 метара. Наравно, ту је сама траса саобраћајнице, заштитни појасеви као и путни објекти на одређеним дјеловима трасе - појашњава Мирјана Комљеновић, начелница Одијељења за просторно уређење града Приједора.

- На простору Приједора ће бити захваћено око 100 објеката индивидуалног власништва, од чега је 60 одсто помоћних, а око 40 објеката су лична власништва породичних објеката - истакао је градоначелник Миленко Ђаковић.

На ову тему у Приједору ће бити одржана и јавна расправа 4. марта а у току јавног увида биће прикупљене примједбе, приједлози и сугестије грађана по овом питању.

Обавеза носилаца израде Плана парцелације јесте да одговори на њих.