latinica  ћирилица
24/02/2020 |  08:42 ⇒ 11:47 | Аутор: Kurir

Свјетска премијера Голубовићевог филма "Отац" на Берлиналу (ВИДЕО)

На јубиларном 70. Берлинском фестивалу, свјетску премијеру имао је српски филм "Отац" у режији Срдана Голубовића. Ово остварење, свечано отвара и 48. београдски Фест.
Горан Богдан и Срдан Голубовић у Берлину (фото:berlinale.de) -
Горан Богдан и Срдан Голубовић у Берлину (фото:berlinale.de)

На 70. Филмском фестивалу у Берлину у суботу је премијерно приказан филм "Отац" Срдана Голубовића у селекцији “Панорама.

Прослављени редитељ већ трећи пут учествује на Берлиналу, а након пројекције 10 минута су трајале овације њему и главном глумцу Горану Богдану.

- Ово је топао и дирљив филм. Свијет је видио и друго лице Србије - само су неке од реакција људи из публике који су излазили из сале бришући сузе.

"Отац" прати причу човјека (Горан Богдан) коме је центар за социјални рад одузео дјецу, а он, суочен с бирократијом и корупцијом, креће пјешице за Београд као вид протеста. Богдан је за улогу оца Николе добио и сјајне критике Алана Хантера.

- Филм Срдана Голубовића комбинује друштвени реализам филмова који сламају срце, што срећемо у филмовима браће Дарден, са причом о обичном човјеку знаном из филмова Френка Капре. Он користи ову причу како би створио филм у славу свакодневних дјела појединца. Посебно је импресивна глумачка креација Горана Богдана. Ту је готово опипљива упечатљивост у његовој крајњој исцрпљености и туробној одлучности. Гледаоци вјерују да је ту ријеч о разумном човјеку кога чист инстинкт наводи да уради ту једну ствар за коју вјерује да ће дјецу вратити у његово наручје, гдје им је и право мјесто - пише Хантер.

Поред Богдана, остале улоге остварили су Борис Исаковић, Нада Шаргин, Милица Јаневски, Вахид Џанковић, Јово Максић, Никола Ракочевић, Милан Марић... Сценарио за филм потписују Срдан Голубовић и Огњен Свиличић, а директор фотографије је Александар Илић.

Велику подршку филму дале су Слобода Мићаловић, Јована Стевић и Милена Радуловић, као и колеге из филмске индустрије из Србије које су присуствовали премијери. Након Берлинала, "Отац" ће 28. фебруара отворити Фест, а у биоскопе стиже 5. марта.

- Мој скромни утисак је био да су људи завољели филм, да их је дирнуо. Да смо успјели пренијети ту причу. Тако да мислим да се десила нека магија - каже Богдан.

Премијера филма "Отац" у Берлину (Фото: Screenshot)