latinica  ћирилица
26/02/2020 |  11:42 ⇒ 11:47 | Аутор: РТРС

У огласу продаје машину за израду медицинских маски, власник десет година покушавао покренути посао

"Машина за производњу маски - заштитне, једнократне, медицинске" продаје се од недјеље у једном хрватском интернет огласнику по цијени од 1,050 милиона куна. Машину је у продају ставио Иван Шокчевић који има фирму у Винковцима, а који је новинаре, кад су га контактирали, питао гдје су били прије десет година.
Медицинска заштитна маска - Фото: илустрација
Медицинска заштитна маскаФото: илустрација

Шокчевић је за портал Novac.hr испричао да је тада имао визију да покрене производњу споменутих маски у Хрватској и тада је купио машину. Покушао је покренути бизнис, али, каже, једноставно није било интереса.

- Данас га покушавамо ставити у погон, баш је дошао мајстор и сад то радимо. Ставио сам машину  у огласник јер очито сад постоји потражња за маскицама, па можда је неко и купи - рекао је Шокчевић и додао да је машина, откад ју је купио само стајала.

Иначе, Шокчевићева фирма бави се производњом врећица за усисиваче које се могу купити путем интернета. Годишње пријављује приходе од око 700.000 куна и има троје запослених.

Медицинске маскице такође су се појавиле у огласнику у продаји, очито због недостатка у апотекама. Продају се медицинске маске за једнократну употребу које по комаду достижу цијену 40 до 50 куна. Иначе, у апотекама су коштале од 70 липа до двије куне по комаду, рекли су у једној загребачкој апотеци у којој их више нема у понуди.

- Заштитне маске штите од негативних утјецаја на дисајне органе којима можете бити изложени. Такође служе као превенција од удисања ваздухом преносивих бактерија и вируса. "Квалитетне медицинске заштитне маске за лице, трослојне, универзална величине, паковање 10 комада, произведено у Хрватској“, наводи се у једном од огласа у којем се такође продају за 50 куна по комаду, дакле пакет од 10 комада достиже цијену и од 500 куна.

Већина огласа за маскице осванула је у огласима током овог мјесеца како је расла потражња за њима јер их, чини се, више нема за купити по апотекама. У Хрватској, наиме, не постоји производња маскица и оне се углавном увозе из Кине, а на њиховој ће продаји ових дана можда неко и зарадити.

Извор: NOVAC.HR