latinica  ћирилица
29/02/2020 |  21:31 ⇒ 21:36 | Аутор: СРНА

Одржан 42. Украјински бал

Украјинско културно-умјетничко друштво "Тарас Шевченко" из Прњавора вечерас је било домаћин 42. Украјинског бала на коме се окупило око 200 људи, међу којима и они стигли из САД, Шведске, Аустрије.
Украјински бал - Фото: СРНА
Украјински балФото: СРНА

Предсједник Друштва Иван Нешић рекао је Срни да је ово јединствена прилика да се на једном мјесту окупе сународници који се дуже вријеме нису видјели.

- Наши људи су свугдје у свијету. Вечерас је присутно око 200 гостију, међу којима их има из Шведске, САД, Аустрије, Хрватске - навео је Нешић.

Украјинском балу присуствовао је и отправник послова Амбасаде Украјине у БиХ Серхи Миниаило.

- Ово је једна од значајнијих манифестација за нас, посебно имајући у виду да су Украјиници у Прњавору заправо највећа национална заједница у БиХ - рекао је Миниаило.

Он је додао да ова национална мањина за очување свог идентитета велику захвалност дугује и локалним властима.

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш похвалио је рад украјинских удружења на подручју ове локалне заједнице, те истакао да општина годинама подржава овај догађај.

- Украјинци у Прњавору живе равноправно са свим осталим народима и само су формално, по слову закона, национална мањина. Суштина је да је Прњавор једна заједница гдје сви заједно лијепо и сложно живимо - истакао је Томаш.

Одборник из реда националних мањина у Скупштини општине Прњавор Бранко Декет истакао је значај очувања традиције и блискости међу Украјинцима. "Морамо се држати заједно, чувати традицију и обичаје", рекао је Декет.

Госте Украјинског бала забављали су фолклорна група из Славонског Брода и украјински музички састав из Куле, а краћи програм припремили су чланови домаћег друштва "Тарас Шевченко".

Уприличени су и томбола са бројним наградама, као и такозвани плес срца, док су се на свечаној трпези нашли традиционални украјински специјалитети-пироге и боршч.

Према подацима Украјинско културно-умјетничког друштва "Тарас Шевченко", на подручју општине Прњавор живи око 1.200 Украјинаца.