latinica  ћирилица
14/03/2020 |  09:32 | Аутор: СРНА

Милошевић: Положај Срба у Хрватској никада није лак

Предсједник Српског народног вијећа у Хрватској Борис Милошевић изјавио је да улазак те земље у ЕУ није много помогао побољшању положаја Срба, већ да би се могло рећи да су у једном моменту ствари кренуле уназад.

Милошевић је истакао да положај Срба у овој земљи никада није лак, да је увијек оптерећен стигмом рата и ратним насљеђем.

- Ово питање нема једноставан одговор, јер је некада положај Срба бољи, некада лошији. Постоје бројни проблеми који оптерећују српску заједницу која је девастирана и њен број је смањен - рекао је Милошевић за Еуроблиц.

Према његовим ријечима, Срби су много очекивали од уласка Хрватске у ЕУ, али су се у једном моменту разочарали.

- Умјесто да ствари крену набоље, у једном моменту се кренуло уназад јер су се појавиле снаге које су настојале радикализовати политичку сцену. С друге стране, више није било неког спољног притиска или мониторинга, који би рекао да то није у реду - објаснио је Милошевић.

Говорећи о положају Срба у Хрватској, Милошевић је навео да српско становништво у руралним подручјима мучи недостатак посла и комуналне инфраструктуре, док у урбаним подручјима има проблем асимилације.

- Свако подручје има своје специфичности и проблеме са којима се припадници српске заједнице носе. Српско народно вијеће координише рад више од 140 локалних вијећа и спроводи бројне програме с циљем да помогне нашој заједници - напоменуо је Милошевић.

Он је оцијенио да је пожељна добра сарадња српских и хрватских политичара у БиХ, али и грађана.

- Поздрављамо сарадњу српских и хрватских политичара у БиХ јер нам можда не доноси директну помоћ, али нам индиректно много значи - рекао је Милошевић.