latinica  ћирилица
18/05/2020 |  14:43 | Аутор: СРНА

Затражено продужење притвора Емиру Алишићу

Тужилаштво БиХ затражило је продужење притвора Емиру Алишићу, оптуженом за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама у Сирији.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Тужилац Биљана Голијанин навела је да је основана сумња против Алишића видљива у оптужници која је, након спроведене истраге подигнута, а потом потврђена.

Бранилац Бакир Хећимовић сматра да апсолутно не постоје никакви разлози да се продужи притвор јер због стања у којем се тренутно налазе БиХ и Европа не постоји могућност да би Алишић могао поновити дјело, с обзиром да је смањена могућност кретања.

Хећимовић је предложио најстрожије мјере забране за Алишића – забрану напуштања боравишта, којом би била уклоњена могућност понављања дјела, те забрану контаката, којом би била укинута могућност утицаја на свједоке, преноси Бирн.

У оптужници је наведено да је Алишић крајем 2013. године напустио БиХ и отпутовао у Турску, одакле се илегално пребацио у Сирију, гдје се у оквиру више формација борио у структурама такозване "Исламске државе" од 2013. до 2019. године.

Почетком 2019. године, приликом слома и пада ове терористичке организације, заробиле су га курдске снаге.

Алишић је у децембру 2019. авионом депортован у БиХ заједно са Јасмином Кесеровићем, Арменом Џелком, Сенадом Касуповићем, Хамзом Лабидијем, Мухаремом Дуњићем и Миларемом Бербићем због сумње да су у Сирији ратовали на страни организација које су УН прогласиле терористичким.

Суђење Џелки и Кесеровићу почело је почетком маја.