latinica  ћирилица
19/05/2020 |  15:32 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Приједлог - од петка за улазак у Србију без тестирања и самоизолације

Кризни штаб за борбу против вируса корона упутиће Влади Србије приједлог да се од петка, 22. маја, укине обавезно тестирање и самоизолација приликом уласка у земљу, јавио је "Блиц".
Кризни штаб Србије  (фото: ТВ Пинк) -
Кризни штаб Србије (фото: ТВ Пинк)

Влада Србије на сутрашњој сједници одлучиваће о овој мјери.

Према сазнањима листа, на Кризном штабу разматрана су два модела која се односе на улазак у Србију.

Према првом, од петка би требало укинути тестирање и самоизолацију за све који улазе у Србију, дакле и за држављане Србије и за странце, а други приједлог био је да се од петка укине за регион, а од 1. јула за све путнике у Србију.

Влади Србије је, ипак, упућена препорука да се либерализује режим уласка у Србију за све од петка, али ће коначну ријеч имати Влада Србије.

Како сада ствари стоје, наводи лист, за улазак у Србију неће бити потребан тест и тестирање на корону, већ ће сви који су "здравствено сумњиви" бити под епидемиолошким надзором.

На Кризном штабу је речено да би од 1. јуна већина земаља у региону могла да укине тестирање на ковид-19.

Уколико се у Србији епидемија буде кретала у жељеном и очекиваном правцу, практично једина мјера која ће остати је - самопроцјена свих ризика.

Према данашњим разговорима на Кризном штабу, ниједан тест на корону не би требало да кошта више од 6.000 динара /50 евра/.

Број заражених у Србији, послије скока новообољелих због локалног жаришта у Врању, сада је у драстичном паду.

Најновије тестирање показује да је број обољелих у Србији, у односу на тестиране, испод један одсто - прецизније 0,6 одсто, што се сматра не само одличним резултатом, већ се Србија креће ка потпуном крају епидемије.

Ипак, још није проглашен крај епидемије и сви грађани треба да се придржавају основних мјера - ношење маски, те држање дистанце.