latinica  ћирилица
24/05/2020 |  15:34 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Обиљежено 28 година од формирања Друге мајевичке бригаде

У Прибоју код Лопара данас је обиљежено 28 година од формирања Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске из чијег састава су 404 борца дала живот за Републику Српску.
Лопаре - Друга мајевичка бригада - сјећање - Фото: СРНА
Лопаре - Друга мајевичка бригада - сјећањеФото: СРНА

Парастос погинулима служен је код споменика, а претходно је служена литургија у Цркви Рођења Пресвете Богородице.

Предсједник Борачке организације из Лопара Ристо Радић рекао је да је бригада одбранила овај дио Мајевице, али и платила високу цијену са 404 погинула борца, док је више од 900 теже и лакше рањено.

Он је подсјетио да су само из Прибоја погинула 44 борца и пет цивилних жртава.

Пензионисани пуковник Јовица Марковић, ратни начелник штаба бригаде, рекао је да су први пут од обиљежавања овај догађај уврстили у програм "Поход стазама бораца Друге мајевичке бригаде".

Он је додао да се походом, у коме учествују планинари из Бијељине, Зворника и Брчког, грађани Прибоја и преживјели борци, жели одати почаст погинулим борцима бригаде.

Начелник општине Лопаре Радо Савић напоменуо је општинска управа подржава обиљежавање свих догађаја везаних за отаџбински рат, па тако и овај у Прибоју који се односи на Другу мајевичку бригаду и њене борце који су дали велики допринос за одбрану Мајевице и Републике Српске.

Вијенце на споменик погинулим борцима положили су представници Борачке организације, команде Друге мајевичке бригаде, делегација општине Лопаре и породице погинулих.

Овогодишње обиљежавање било је у складу са прописаним мјерама због епидемије вируса корона.