latinica  ћирилица
01/06/2020 |  16:30 ⇒ 17:16 | Аутор: РТРС

Филиповић и Пејаковић у виртуелном позоришту Даун синдром центра Бањалука

Тарик Филиповић и Никола Коља Пејаковић глуме у виртуелном позоришту Даун синдром центра Бањалука.
Виртуелно позориште Даун синдром центра Бањалука - Фото: РТРС
Виртуелно позориште Даун синдром центра БањалукаФото: РТРС

Даун синдром центар је организовао виртуелну радионицу поводом рођења Мерлин Монро, која је рођена на данашњи дан.

Данас је гледан филм о животу и раду ове филмске диве коју сви воле да гледају како глуми и пјева.

Александра Спасојевић глумица, која води међународну виртуелну школу глуме, коју је организовао Даун синдром центар Бањалука у својој виртуелној учионици за особе са Дауновим синдромом. Данас је Александра подијелила улуге за нова два глумца Тарика и Кољу.

Гост нам је данс био и наш режисер Денис Бојић који је најавио наставак снимања документарног филма Неки нови Бродвеј, филм о животу и раду особа са Дауновим синдромом. Филм у продукцији РТРС- а и то ће бити први дугометражни филм у БиХ.

Фото: РТРС

Даун синдром центар је организовао још један велики антистигма пројекат, гдје особе са Дауновим синдромом глуме заједно са славним глумцима, потпуно равноправно.

Оне могу све само ако им се пружи шанса, оне се дијеле на двије категорије, на оне које су имале шансу и оне које то нису.

Особе са Дауновим синдромом су биле друштвено активне током трајања пандемије вируса корона, јер су непрестано биле укључене у виртуелне радионице за Дауновим синдромом особе које се раде сваки дан у двије смјене.

Велики, добри и племенити људи као што су ова три поменута академска глумца и режисер, својим непрестаним активним учешћем у раду са особама са Дауновим синдромом, мијењају свијест, руше предрасуде и побољшавају квалитет живљења особа са Дуновим синдромом.

Музику за прву виртуелну представу Црвенкапа радио је Коља Пејаковић, чије су пјесме данас сви глумци овог виртуелног ДСЦ позоришта пјевали и плесали док је Коља свирао.

Тарик Филиповић и Коља Пејаковић су похвалила рад Даун синдром центра Бањалука и додали да ће се укључивати у све пројекте Центра. Договорени су наредни заједнички кораци и сарадња.

Овај свијет није лош само од лоших људи, већ и од оних добрих који ништа не предузимају.

Ова три поменута академска глумца и режисер, не само да су добри, они и друге чине добрима, њихова добра и хумана дјеле нити ватра, нити вода , ни живот ни смрт не може избрисати.

Није мјерљива срећа данашњих глумаца особа са Дауновим синдромом, који су из Норвешке, Аустрије, Србије и БиХ, који су данас глумили и дружили се са овим дивним хуманим људима.