latinica  ћирилица
06/06/2020 |  19:10 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Породица Рикановић канцеларију замијенила за шталу (ВИДЕО)

Брачни пар Рикановић из Бродца код Бијељине примјер је како удружени рад и знање дају резултате. Економисти по струци, рад у канцеларији замијенили су шталом. Производе млијеко, а кућни буџет допуњавају и товом бикова.Труде се да осавремене производњу, с обзиром на то да се пољопривреди посветио и њихов син. У будућности планирају да створе модерну фарму.
Рикановићи канцеларијом замијенили шталом - Фото: РТРС
Рикановићи канцеларијом замијенили шталомФото: РТРС

Дипломирани економиста Душко Рикановић прије пет година подвукао је црту и умјесто канцеларијског посла одлучио да се посвети властитом домаћинству. Тада су у штали имали само једну краву, а данас ово комерцијално газдинство има 25 грла.

Рачуница је, кажу, јасна. Колико радиш - толико и зарадиш, а душа пуна.

- Кад упоредим овај живот са оним прије, много је једноставније и љепше, а исплативије. Радио сам са вишом школом и факултетом, имао преко 1.000 КМ плату, на којој су ми сви завидјели. Тај износ се сада заради за три дана, супруга измузе краве, а има и других прихода од продаје телади и бикова - прича Рикановић.

За мужу је задужена супруга Биљана која је завршила вишу економску школу. Није, каже, било лако у почетку, али коцкице су се сложиле. Годишње произведу 100.000 литара млијека.

- Тешко јесте радити али су то слатке муке. Када дође крај мјесеца и сагледамо резултате и зараду, вриједи се борити за овакав живот - наводи Рикановићева.

Економисти вјешто воде домаћинство, па се умјесто плаћањем готовином служе и компензацијом. За телад добијају репроматеријал.

- Проберемо до 20 телади. Неколико комада држимо да платимо репроматеријал. Онај ко нам откупљуе бикове, он нам и прода репроматеријал, тако да смо сигурни - додаје Душко Рикановић.

Уз помоћ подстицаја за капиталне инвестиције улажу у механизацију која је главна карика у ланцу производње.

И син Дејан, који је по струци царински техничар, напустио је посао у фирми у којој је радио шест година и посветио се пољопривреди.

- Највише се улаже да би нам било лакше и да олакшамо посао, труд и рад. Видјећемо како ће да буде у сљедећем периоду. Хвала Минстартству пољопривреде што су подржали наш рад путем подстицаја - истиче Дејан.

Душко Рикановић, исрричао је да је његова породица од 30 одсто подстицаја од Владе Српске купила трактор вриједности 130.000 КМ.

Он је навео да се ради о пословном успјеху којем се породица није надала. Каже да су недавно купили сјетвеноспремач који је коштао изнеђу девет и десет хиљада КМ, за шта су такође добили подстицај у износу од 35 одсто од укупне цијене.

Планирају да конкуришу и за предприступне фондове ЕУ.

Пут ка овом циљу био би им, кажу, олакшан када би процедура за грађевинске дозволе била поједностављена и омогућен закуп државног земљишта . Имају 25 хектара, а жеља им је да имају дупло више, да би могли да граде и проширују газдинство.