latinica  ћирилица
26/06/2020 |  08:01 ⇒ 10:12 | Аутор: Независне

Десет странака потписује у Бањалуци коалициони споразум за изборе

Потписивање коалиционог споразума за предстојеће локалне изборе у граду Бањалука предвиђено је у недјељу, а уговор ће потписати десет политичких странака, потврдио је за Независне градоначелник Игор Радојичић.
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Бањалука (Фото: banjaluka.rs.ba)

- Разговори о овом трају још од зимус, још почетком године смо имали договор, а онда је наишла пандемија па су све активности обустављене - рекао је Радојичић.

Истиче да сада имају написан комплетан споразум те да је он усаглашен на задњем састанку коалиције прије мјесец дана.

- Потпису приступа десет политичких партија, а то су СНСД, ДНС, Демос, СП, СПС, Уједињена Српска, НДП, Полиграф, Партија уједињених пензионера и Прва српска демократска странка - казао је Радојичић.

Додао је да ће још неколико других политичких субјеката бити позвано као гости, који су заинтересовани за подршку, али из неколико разлога нису у блоку договора.

- Договор је у вези с предизборном и постизборном коалицијом, садржај споразума је да странке потписнице сарађују у предизборном периоду, да ће имати једног кандидата за градоначелника Бањалуке, очекујем да ће се сви и регистровати да би тај кандидат био заједнички кандидат свих странака и на гласачком листићу - навео је Радојичић.

Истакао је да ће програмски принципи бити настављени на оно што је била Бањалука 2024.

- Кандидат за градоначелника понудиће нови програм, који ће узети елементе досадашњег развоја у посљедње четири године и оно што је ново потребно додати у програм - закључио је Радојичић.

Почетком овог мјесеца Милорад Додик, предсједник СНСД-а, уочи састанка Извршног комитета и руководства локалних одбора ове странке најавио је да ће Радојичић бити кандидат за градоначелника.

Опозиционе странке још нису постигле договор ко ће бити њихов кандидат за градоначелника. Игор Црнадак, шеф Изборног штаба ПДП-а, рекао је у уторак да је став Градског одбора ПДП-а да њихов кандидат буде Драшко Санивуковић, а његова партијска колегиница Јелена Тривић сматра да је и даље у игри.

СДС као друга опозициона странка још није заузео став да ли ће на предстојећим локалним изборима подржати ПДП-овог кандидата или ће изаћи са својим приједлогом.