latinica  ћирилица
26/06/2020 |  10:20 | Аутор: СРНА

На данашњи дан - "Моја Република" умјесто "Боже правде"

Комисија за симболе Републике Српске утврдила је 27. јуна 2008. године приједлог за нову химну Српске и одлучила да то буде композиција "Моја Република" аутора Младена Матовића.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Ранија химна до 2008. била је "Боже правде", композитора Даворина Јенка и текстописца Јована Ђорђевића из 1872. године, а и данас ту химну Република Српска сматра дијелом своје баштине.

Уставни суд БиХ је 2007. године објавио одлуку да је дотадашња химна "Боже правде" - неуставна, тако да је Народна скупштина Републике Српске била позвана да је промијени.

Покушај Народне скупштине Републике Српске да као химну задржи мелодију "Боже правде", али без текста, оспорен је у Уставном суду Српске.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је нову химну 15. јула 2008. године.

Истог дана је усвојен и нови приједлог за грб Републике Српске који је 22. децембра 2008. године поново неуставним прогласио Уставни суд Српске, па се умјесто грба још употребљава амблем Републике Српске.

Усвојена химна званично је у употреби послије одлуке Вијећа Уставног суда Српске за заштиту виталног интереса, које је 22. децембра 2008. године, након покушаја оспоравања од Клуба Бошњака у Вијећу народа Српске, потврдило њену уставност.

Уставни суд је утврдио да нема повреде виталног националног интереса бошњачког народа јер химна у текстуалном и мелодијском делу не слави нити велича било који од конститутивних народа Републике Српске.

Химна Републике Српске "Моја Република" први пут је изведена 9. јануара 2009. године на свечаној академији у Концертној дворани Банског двора у Бањалуци, у оквиру прославе Дана Републике Српске.