latinica  ћирилица
26/06/2020 |  14:24 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

Одржана прва виртуелна изложба сликарских радова особа са Дауновим синдромом

Музеј савремене умјетности Републике Српске и Даун синдром центар Бањалука одржали прву виртуелну изложбу сликарских радова које су радиле особе са Дауновим синдромом.
Виртуална изложба радова особа са Дауновим синдромом - Фото: РТРС
Виртуална изложба радова особа са Дауновим синдромомФото: РТРС

Изложбу је водила Маша Чавић кустос МСУРС, а гост је био савјетник Милорада Додика, Радован Ковачевић, који је пренио поздраве од Додика и истакао да члан Предсједништва прати и подржава рад Даун синдром центра Бањалука.

Овај центар је 2016. покренуо свој рехабилитациони програм ПАИН за особе старије од 18 година под покровитељством тадашњег Предсједника Српске Милорада Додика, а продукт тога су први конобари, глумци, умјетници, први фудбалери особе са Дауновим синдромом.

Радован Ковачевић је рекао да поштује њихов труд и рад и да ће настојати да институције пруже већу подршку Даун синдром центру како би могао проширити свој капацитет и на тај начин укључивати све особе са Дауновим синдромом из Српске и регије који би пролазили рехабилитациони програм у ЗТЦ "Бања Врућица".

Особе до своје 19 године могу одлазити у разне институције социјално образовног карактера, а послије тога одлазе својим кућама и ту постају друштвено невидљиве. Такве особе Даун синдром центар Бањалука враћа у живот како би постале друштвено корисне и активне.

Данас је приказан и трејлер филма "Неки ови Бродвеј" режисера Дениса Бојића који говори о животу и раду Даун синдром центра Бањалука, а који је рађен у продукцији РТРС-а.