latinica  ћирилица
03/07/2020 |  15:03 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Бијељина: Kовид-19 није ушао у здравствене установе

Ковид-19 није ушао у здравствене установе у Бијељини која данас има 21 нови случај позитивних на вирус корона, међу којима су и здравствени радници, изјавила је данас епидемиолог Института за јавно здравство Републике Српске Јела Аћимовић.
Јела Аћимовић - Фото: СРНА
Јела АћимовићФото: СРНА

- Ради се о заражавању здравствених радника које се десило изван здравствене установе, на некаквим манифестацијама и јако је битно да је то препознато на вријеме, да се не прошири даље унутар здравствене установе и да се не преноси на друге здравствене раднике, ни на пацијенте у здравственој установи.То је кључни моменат - рекла је Аћимовићева новинарима у Бијељини.

Она је додала да се увијек може десити да се неко зарази, али је кључно да се то на вријеме препозна и да се заустави.

Представници Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске и Института за јавно здравство посјетили су данас Дом здравља и Болницу "Свети врачеви" у Бијељини како би провјерили ситуацију, с обзиром на већи број обољелих него што је овај град до сада имао.

- Бијељина је дужи период имала доста стабилну ситуацију, без значајног повећања обољелих и морамо испратити о чему се ради - рекла је новинарима Аћимовићева.

Према њеним ријечима, ријеч је о стандардној ситуацији која је иста готово свуда у Републици Српској, као и у свијету, да је основни начин ширења вируса корона на јавним окупљањима и у ситуацијама када се не испоштују епидемиолошке мјере које су препоручене.

- Најефикасније ширење вируса је на окупљањима у затвореним просторима, на разним прославама, спортским манифестацијама, на сахранама, славама, гдје не испоштујемо физичку дистанцу, не носимо маске и гдје се хигијена руку и респираторна хигијена не одради како треба  навела је Аћимовићева.

Да би се спријечила драматична ситуација и да се не би изгубила контрола над епидемиолошком ситуацијом, она је као кључно истакла да је сваки грађанин одговоран и да свако треба да размишља о свом здрављу, поредећи то са опрезом са којим људи прелазе улицу, бирајући како ће се понашати да би били безбједни.