latinica  ћирилица
03/07/2020 |  19:05 ⇒ 04/07/2020 | 07:46 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Заједно на изборе у Мостару и Сребреници (ФОТО/ВИДЕО)

Политичке партије из Републике Српске заједно ће наступити на предстојећим изборима у Сребреници и Мостару. То је резултат договора представника политичких странака и њених посланика у Парламенту БиХ на састанку код предсједнице Републике Жељке Цвијановић. Цвијановић је навела да је заједничка процјена да у Сребреници као једном од стратешки важних мјеста, треба да постоји заједнички наступ на изборима.
Жељка Цвијановић са представницима политичких партија - Фото: СРНА
Жељка Цвијановић са представницима политичких партијаФото: СРНА

Представници осам политичких партија из Српске и предсједници клубова у Представничком и Дому народа Парламента БиХ усагласили су се да у наредних седам дана, на основу консултација сребреничких одбора, подрже заједничког кандидата за начелника општине. Састанку код предсједнице Републике присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске и српски члан Предсједништва БиХ.

- Мислим да смо донијели јасне ставове као што смо имали и претходних година и ово представља својеврстан позив нашим политичким партијама да у наредним данима, утврдили смо и рокове и активности, да сједну и заједно постихну одговарајући договор који ће поздравити руководства свих ових партија - истакла је Цвијановић.

Фото: РТРС

Предсједница Републике је саопштила да ће странке из Српске заједно наступити и на изборима у Мостару. Прије тога ће удружено учествовати у активностима побољашања крајње лошег положаја Срба у том граду и појединим федералним кантонима. Српска ће инсистирати на, како је речено, стварној конститутивности припадника српске нације у Федерацији БиХ.

- Порука нашим људима који тамо живе је да знају да учивају подршку Републике Српске, да су све политичке партије овде сложне и да разумију њихову позицију и да ће свим могућим законодавним и политичким средствима настојати да обезбиједи бољу позицију нашим људима - навела је предсједница Српске.

Пред учесницима састанка је и обавеза да спријече бројчано доминантне хрватске и бошњачке странке да у нову власт Мостара, са својих изборних листа, уведу Србе који немају легитимитет.

- Видјеће се да се на консултацијама клубова посланика који буду прије сједнице Парламента у Сарајеву пробају изнаћи нека рјешења која би осигурала позицију да се аутоентични представници Срба нађу у Скупштини Града - истакао је Радо Савић замјеник предсједника СДС-а.

Коментаришући одлуку Уставног суда БиХ да се прогласи ненадлежним за оцјену одлуке ЦИК-а БиХ којом је помјерен датум локланих избора, предсједница Републике Жељка Цвијановић је рекла да ће се о том питању одредити и друге правосудне институције.
Уставном суду је поручила да је вријеме да се почне руководити правним, а не политичким мотивима и истакла да су Уставу и закону датуми избора јасно одређени.