latinica  ћирилица
05/07/2020 |  12:26 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Саучешће српским породицама из ОЕБС у БиХ

Шеф Мисије ОЕБС у БиХ Кетлин Кавалец изразила је саучешће српским породицама које су изгубиле вољене у регији Бирач у периоду од 1992. до 1995. године и оцијенила да је данашња комеморација српским жртвама у Братунцу још један подсјетиник на хороре рата.
Кетлин Кавалек (фото: explainlife.com) -
Кетлин Кавалек (фото: explainlife.com)

Кавалец је истакла да свака недужна цивилна жртва рата заслужује да буде препозната и да се починиоци морају привести пред лице правде.

Из ОЕБС-а су навели да придају велики значај међусобном саосјећању или чињеници да грађани БиХ препознају, поштују и узимају у обзир страдања свих жртава и њихових вољених.

- Сматрамо да је то основ за свјетлију будућност за вас и вашу дјецу. Ваша заједница још пати због страхота почињених над цивилним становништвом у прошлости. Истовремено, захваљујући заједничком труду локалног становништва и лидера заједнице, нашли сте пут заједничког живота и почели се заједно развијати - навела је Кавалец.

Она је истакла да ће Мисија ОЕБС у БиХ наставити давати свој допринос у овој регији и пружати подршку овим процесима.

У Братунцу је данас обиљежено 28 година од злочина који су над српским народом починиле муслиманске снаге од априла 1992. до половине јануара 1993. године.

Служен је парастос на братуначком гробљу за 3.265 Срба из средњег Подриња у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.