latinica  ћирилица
14/07/2020 |  16:11 | Аутор: СРНА

Јеринић: Град ће суфинансирати потпомогнуту оплодњу за све парове

Градоначелник Добоја Борис Јеринић захвалио је одборницима што су на данашњој сједници градског парламента прихватили одлуку да брачним паровима са по 4.000 КМ буду суфинансирани трошкови једног поступка биомедицински потпомогнуте оплодње.
Борис Јеринић - Фото: РТРС
Борис ЈеринићФото: РТРС

Скупштинска одлука предвиђа да ће поступак суфинансирања бити извршен путем јавног конкурса који се за текућу годину објављује у првом кварталу и остаје отворен до 30. новембра или до утрошка буџетом планираних средстава, а у сарадњи са Удружењем породица са проблемом стерилитета "Нови живот" Добој.

- Циљ нам је да кроз пронаталитетну политику на овај начин помогнемо људе који желе да проширују своје породице. Нисмо то хтјели да ограничавамо са годинама - изјавио је Јеринић новинарима.

Он је најавио да ће у складу са одлуком бити обезбијеђена средства за све парове и најавио да је у току припрема одлуке према којој ће млади брачни парови, корисници програма суфинансирања станова, по добијању трећег дјетета бити у могућности да стан прометују како би проширили своју стамбену јединицу.

Јеринић је рекао да је у току трећи позив који се завршава у петак, 17. јула, у оквиру програма суфинансирања куповине 100 станова младим брачним паровима, а да је у власништву града тренутно 12 слободних станова, те да је до сада пријављено 25 младих брачних парова.

Он је, коментаришући скупштинску одлуку о новом кредитном задужењу града у износу од 4.500.000 КМ намијењених за капиталне инвестиције, навео да опозиција мора погледати све параметре који указују да је Добој велико градилиште са стабилним буџетом.

Јеринић је најавио да ће у наредној седмици почети градња кружних токова, с обзиром на то да је сва процедура завршена, обезбијеђени су локацијски услови, а чека се грађевинска дозвола.

Одборник ПДП-а Слободан Васиљевић рекао је да није подржао одлуку о кредитном задужењу, с обзиром на то да наведени циљеви и приоритети нису добри и не улажу у привреду.

Васиљевић је био и против данашње одлуке локалног парламента да град финансира изградњу просторија информативног центра Радио-телевизије Републике Српске у Добоју.

Одборник СП-а Ведран Глигорић сматра да постоји бојазан да ће кредитна средства бити утрошена ненамјенски, с обзиром на то да је ријеч о изборној години.

Скупштина града Добоја усвојила је данас одлуку о кредитном задужењу од 4.500.000 КМ, а средства су намијењена за капиталне инвестиције.

Од укупног кредитног износа, 1.550.000 КМ предвиђено је за изградњу Административног центра, 1.200.000 КМ за набавку и изградњу ЛЕД расвјете и система за даљински надзор и управљање јавном расвјетом.

Износ од 550.000 КМ предвиђен је за реконструкцију Основне школе "Ђура Јакшић" у Подновљу и фискултурне сале у мјесној заједници Бољанић, 500.000 КМ за изградњу спортске дворане, те по 350.000 КМ за реконструкцију и асфалтирање локалних путева и уређење дограђевинских парцела.

На данашњој сједници расправљано је о 39 тачака дневног реда.