latinica  ћирилица
02/08/2020 |  19:21 ⇒ 03/08/2020 | 09:47 | Аутор: РТРС

У ИТ сектору добра плата и сигуран посао (ВИДЕО)

Процес дигиталне трансформације захватио је и простор БиХ. Колико су занимања у ИТ сфери просперитетна, потврдило се и у времену пандемије, јер за разлику од многих становника планете који су остали без запослења, радници у овој области имали су пуне руке посла.
Програмерка - Фото: РТРС
ПрограмеркаФото: РТРС

Да је паметно бирала професију, ускладивши личне афинитете и потребе тржишта увјерила се Ксенија Вујовић. По завршетку Електротехничког факултета у Источном Сарајеву одмах је добила посао.

- Програмере људи углавном виде како сједе за рачунаром и нешто раде, али тај посао захтијева много више јер тражи велику концентрисаност и доста логичног закључивања - каже Вујовићева, која је запослена у бањалучкој компанији Проинтер.

Из ресорног министарства истичу да ће се у годинама које долазе више фокусирати на природно-техничке науке.

- ИКТ занимање је једно од најпроментнијих занимања. По показатељима оба јавна Универзитета, исказан је већи интерес бруцоша за информатичко-комуникационе технологије за оне факулте који спроводе те студијске програме - каже Срђан Рајчевић, министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске.

Економисти наводе да се кадрови у ИТ компанијама морају сачувати добрим платама и кроз константно усавршавање.

- Уколико се компанија бави једноставним софтверима, може се рачунати на ниже плате. Наравно, они који се баве сложенијим софтверима морају да дају веће плате да би задржали одговарајуће кадрове, а просјечна плата се креће око 1.500 КМ - каже економиста Саша Грабовац.

И у компанији Проинтер истичу да ИТ стручњаци морају бити добро плаћени.

- Постоје различити описи послова и у складу с тим креће се и висина плата - каже Мирјана Јукић, менаџер у овој компанији.

Према подацима АПИФ-а, у Републици Српској се рачунарским програмирањем, телекомуникацијама и израдом софтвера бави 248 компанија. 24 привредна друштва, која се баве ИТ услугама, показатељ су да је потражња за овим кадром велика.