latinica  ћирилица
03/09/2020 |  17:14 | Аутор: СРНА

Кошарац: Застој у одређивању квота за увоз сировог шећера из административних разлога

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је данас у Брчком да је из административних разлога дошло до застоја у одређивању квота за увоз сировог шећера, те да је Министарство, у складу са Законом о царинским тарифама и свим позитивним прописима, покренуло поступак да се тај проблем ријеши.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Кошарац очекује да ће Министарству наредих дана, на темељу мишљења које је доставио Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, бити достављена и мишљења надлежних ентитетских институција са јасним финансијским показатељима, те да очекује да ће сљедеће седмице та тачка бити у дневном реду сједнице Савјета министара.

Кошарац је новинарима након састанка са представницима компаније "Бимал" рекао да је веома важно да ова компанија настави пословну дјелатност која је успорена чињеницом да није одобрена квота за увоз сировог шећера.

Он је напоменуо да Законом о царинским тарифама БиХ јасно и прецизно даје могућност да се два пута годишње утврђују квоте, те да је поднесен захтјев за утврђивање квоте у другом дијелу.

Кошарац је подсјетио да је компанија "Бимал" једини произвођач јестивог уља и шећера у БиХ и примјер домаће производље у којој је запослено готово 600 радника, те да више од 60 одсто својих производа извози на тржишта Цефте, ЕУ и Блиског истока.

- Радује ме спремност ове компаније да се у Брчком покрене поступак отварања слободне зоне што јесте у надлежности Министарства. Вјерујем да ће Влада Брчко дистрикта брзо донијети ту одлуку, а онда ћемо у складу са Законом о слободним зонама, бити партнер да Брчко добије слободну зону - истакао је Кошарац.

Он је навео да га радује чињеница да "Бимал" има добру сарадњу са институцијама дистрикта и Републике Српске, те да је обавеза Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара да са аспекта свих позитивних законских прописа на адекватан начин третира захтјеве ове компаније.