latinica  ћирилица
10/09/2020 |  10:25 ⇒ 10:25 | Аутор: vijesti.me

ММФ: Још се не назире крај корона кризе

Међународни монетарни фонд упозорио је да криза вируса корона још није готова и додао да је потребна мултилатерална сарадња како би се обезбиједиле адекватне залихе вакцине, када она буде произведена.

У тексту објављеном у часопису Форејн Полици, директор ММФ Кристалина Георгиева и главни економист Фонда Гита Гопинатх навеле су да је актуелни економски опоравак од кризе резултат брзе примјене мјера подршке држава централних банака невиђених размјера, али да ће бити потребно да се уложе додатни напори.

- Опоравак је и даље врло крхак и неуједначен по регионима и секторима. Да би се обезбиједио наставак опоравка, од кључног је значаја да таква подршка не буде преурањено обустављена - оцијениле су Георгиева и Гопинатх у чланку.

Болест Ковид-19 однијела је 900.000 живота широм свијета, а ММФ процјењује да ће укупни трошкови кризе достићи 12 билиона америчких долара до краја наредне године, због чега ће земљама са ниским приходима вјероватно бити потребна континуирана финансијска подршка.

ММФ је обезбиједио хитно финансирање за 75 земаља, међу којима је 47 држава са ниским приходима и најавио да је спреман да обезбиједи подршку за шири спектар земаља са средњим дохотком.

Осим подршке радницима и предузећима и улагања у спречавање глобалног загријевања и заустављања раста неједнакости у свијету, лидери ММФ поручују да владе морају да сарађују на међународном нивоу како би се здравствена криза окончала.

- До уторка је у процесу развоја било најмање 128 вакцина, од којих је 37 већ у фази тестирања на људима - пишу Георгиева и Гопинатх, које прогнозирају да постоје шансе од 90 одсто за успјешан развој таквог производа.

Оне су додале да је глобална сарадња неопходна како би се обезбиједила благовремена производња и одговарајуће залихе за све земље, без обзира на њихова финансијска средства, као и праведна дистрибуција вакцина.

- Неуједначена расподјела би могла да побољша економске прилике у земљама које прве обезбиједе вакцину, али их неће заштитити од слабе тражње трговинских партнера из земаља које ће се без вакцине мучити са економским опоравком - закључује се у тексту.