latinica  ћирилица
29/09/2020 |  13:31 | Аутор: СРНА

Пореска управа и послодавци заједно у сузбијању сиве економије

Пореска управа и Унија удружења послодаваца Републике Српске морају бити активни партнери у сузбијању сиве економије, закључено је данас у Бањалуци на састанку директора Пореске управе Горана Маричића са представницима послодаваца.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

На састанку је констатовано да у наредном периоду приоритет треба да буде јачање сарадње, посебно када је ријеч о сузбијању рада на црно и нелојалне конкуренције.

Маричић је истакао да је Пореска управа велики дио активности усмјерила на сузбијање сиве економије, као и да је за што успјешнију борбу против сиве економије потребна и подршка пословне заједнице, која се прије свега огледа у пријављивању оних који раде нелегално, јер представљају нелојалну конкуренцију.

- Наше опредјељење је да, заједно са пословном заједницом у Републици Српској, направимо још озбиљније кораке ка смањењу обима сиве економије у Републици Српској, а што је и један о приоритета Владе Републике Српске - рекао је Маричић.

На састанку директора Пореске управе са предсједником и директором Уније удружења послодаваца Сашом Тривићем и Сашом Аћићем истакнута је потреба за што масовнијим кориштењем електронских услуга које је омогућила Пореска управа, а које се, прије свега, односе на електронско подношење пореских пријава, достављање аката и остали видови електронске комуникације са Пореском управом.

Из Пореске управе је саопштено да је то посебно значајно у садашње вријеме када свеопшта ситуација са вирусом корона утиче на бројне пословне процесе и ограничава директну комуникацију.

На састанку је констатовано да је Пореска управа у том смислу направила велики искорак, с циљем да пореским обвезницима олакша извршавање њихових пореских обавеза.

Осим разговора о активностима на сузбијању неформалне економије, о процесима дигитализације, саговорници су разговарали и о могућностима за размјену информација и података.